Gönderen Konu: YaŞamin Her DÖnemİnde SÜt TÜketİmİnİn Önemİ 04.06  (Okunma sayısı 222 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Adıyaman'ın Kahta ilçesinde özel bir tıp merkezinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Toplu, insanların yaşamlarının her dönemde süt tüketmesi gerektiğini belirterek, özellikle anne ve çocukların süt tüketimine ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.
Dengeli beslenmede sütün büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeki Toplu, süt ve süt ürünlerini özellikle çocukların tüketmesinin zaruri ihtiyaç olduğunu, annelerinde süt tüketimini fazlaca yapması gerektiğini belirtti.


Uzman Dr. Zeki Toplu, "Kalsiyum çocuklarda kemiklerin ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynuyor. Yine sütte bulunan A vitamini göz ve diş sağlığı için önem taşırken, E vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. B vitamini iştah, sinir ve sindirim sisteminin düzenlenmesinde önemli rol üstleniyor. D vitamini de, özellikle çocuklarda diş ve kemiklerin büyümesine, gelişimine etki ediyor. Sütün içeriğindeki biotin, saç ve deri sağlığı için önem taşıyor. B2 vitamini ise büyümeyi hızlandırıyor. Çocukların gelişme çağından itibaren sağlıklı büyümesi için ve kadınlarda görülen kemik erimesi sorununa karşı, kalsiyum ve vitamin deposu olan süt tüketimine ağırlık verilmesi, düzenli olarak süt içilmesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'de günlük süt tüketiminin çok düşük olduğunu kaydeden Toplu, gelişmiş ülkelerde kişi başına süt tüketiminin 100 litrenin altına inmediğini, ülkemizde ise süt tüketiminin 6 litre olduğunu belirtilirken, sütün içerdiği zengin besin maddelerinin insan yaşamının her döneminde tüketilmesi gerektiğini kaydedildi.