Gönderen Konu: Yargitay Sinirsiz Dİnleme Yetkİsİ Veren Karari Bozdu (2 -son) 04.06  (Okunma sayısı 252 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Grup Komutanlığı'nın telefon kayıtlarının alınması yönündeki istemine ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği izleme kararının bozulmasına hükmetti.

Yargıtay, MİT ve Emniyet'e verilen sınırsız dinleme kararlarının da yasadışı olduğuna karar vererek şu görüşlere yer verdi:






-TÜM İNSANLAR ŞÜPHELİ GÖRÜLEMEZ





"Anılan yasal düzenlemelerin amaç kapsam ve gerekçesi birlikte nazara alınıp değerlendirildiğinde; amacı ne olursa olsun hiçbir kuruma demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetinde yaşayan insanlar şüpheli görülerek ülke genelini kapsayacak şekilde yetki verilemeyeceği anılan kanunların ilgili maddeleri gereğince talepte bulunan kolluk birimlerinin bulundukları yerler itibariyle yetkili olan 5271 sayılı CMK'nın 250. maddesinin 1. fıkrasına göre kurulan Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin kendi yargı çevreleri ile ilgili karar vermeleri gerektiği, sınırsız bir yetki verilmesi suretiyle iletişimin tespit edilerek dinlenilmesine karar verilemeyeceği, yasa koyucunun da amacının bu olduğu açıktır."





-GİZLİLİK KURALI ÖZGÜRLÜĞÜN KORUNMASI İÇİN KALDIRILABİLİR





"Anayasanın 23'üncü maddesi gereğince kural olarak herkes haberleşme özgürlüğüne sahiptir ve haberleşmenin gizliliği esastır. Ancak ulusal güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin engellenmesi, genel sağlık ve genel ahlakın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması nedenlerine dayalı olarak hakim kararı ile gizlilik kuralı askıya alınabilir.Tarafı olduğumuz ve onaylamakla iç hukuk mevzuatına dahil ettiğimiz Avrupa İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerinin Korunması Sözleşmesi'nin 8'nci maddesinde de herkesin haberleşmesine saygı gösterilmesi hakkına sahip olduğu kurala bağlanmış olup bu hakka bir kamu otoritesinin müdahalesinin, ulusal güvenlik, kamu emniyeti, ülkenin ekonomik refahı, dirlik ve düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve sağlığın ve ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için, demokratik bir toplumda gerekli olan ölçüde ve yasa ile öngörülmüş olmak koşuluyla söz konusu olabileceği belirtilmiştir."


Yargıtay 9'ncu Ceza Dairesi'nin verdiği bu karara Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 30 gün içerisinde itiraz hakkı var. Başsavcılık karara itiraz ederse, dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu gündemine gelecek.(