Gönderen Konu: TÜrkİye'nİn GeleceĞİnden Kİmsenİn TereddÜdÜ Olmasin 07.06  (Okunma sayısı 179 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Tokyo’da Japon devlet televizyonu NHK’nın sorularını yanıtlarken, "Türkiye’nin geleceğinden kimsenin endişesi olmasın" dedi. Gül, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararı ile ilgili olarak, "Burada önemli bir ziyaret yapıyoruz. Hukuki sürece benim ekleyecek sözüm yok" yanıtını verdi.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Tokyo’da Japon devlet televizyonu NHK’nın sorularını yanıtlarken, "Türkiye’nin geleceğinden kimsenin endişesi olmasın" mesajı verdi. Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) yolunda gerçekleştirdiği siyasi ve ekonomik reformlarla yolunu çizdiğini söyledi.


Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin üniversitede türbanın önüne kalın duvar çeken kararı gündeme bomba gibi düşerken, Cumhurbaşkanı Gül, Tokyo’daki son gününe Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grubu üyeleriyle çalışma kahvaltısı yaparak başladı. Gül, kahvaltı çıkışı Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla ilgili sorular üzerine, "Burada önemli bir ziyaret yapıyoruz. Hukuki sürece benim ekleyecek sözüm yok" yanıtı verdi.

NHK konuşturdu Türk gazetecilerin siyasi gündemle

ilgili sorularını geçiştirmeyi yeğleyen Gül, Japon devlet televizyonu NHK’nın aynı yöndeki sorularına yanıt verdi. Röportaja Türk-Japon ekonomik ilişkileriyle başlayan NHK televizyonu, daha sonra Türkiye’deki son gelişmeleri hatırlatıp, "Türkiye, şimdi yönünü nereye çevirecek? Yönünde bir değişiklik olur mu?" sorusunu yöneltti. Gül, bu soruyu, "Türkiye’nin geleceğinden kimsenin tereddüdü olmasın" vurgusuyla yanıtladı. Türkiye’nin AB ile tam üyelik müzakeresi sürecinde olduğunu anımsatan Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Türkiye, AB yolunda çok önemli siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleştirdi. Bu reformlar ve Türkiye’nin AB yolculuğu, yönünün de neresi olduğunu gayet iyi ortaya koymaktadır."

Siyasi gerginlikler normal

Gül, NHK’nın bir başka sorusu üzerine, Türkiye’nin demokratik bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Damokrasilerde zaman zaman siyasi tartışmalar, gerginlikler yaşanır. Bunları doğal karşılamak gerekir" dedi. Gül, "Türkiye’nin demokratik, laik bir hukuk devleti" olduğunun altını da özellikle çizdi.

Anayasa Mahkemesi kararı, ekonomiyi olumsuz etkilemez

NHK televizyonu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Anayasa Mahkemesi’nin üniversitede türbanın önüne set çeken kararının Türk ekonomisini nasıl etkileyeceğini de sordu. Gül, "Kararın ekonomiyi olumsuz etkilemesi söz konusu olmaz. Çünkü, Türkiye ekonomiyle ilgili çok önemli reformları bu ortamda da gerçekleştirmeye devam ediyor. Son beş yılı Türkiye tek parti iktidarında istikrar içinde geçirmiştir ve hangi yöne ilerlerse ilerlesin, eminim ki bu istikrarını sürdürecektir" dedi.

İslam’la laiklik birbiriyle çatışmaz

JAPON devlet televizyonu NHK’nın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sorularından biri, "İslam kültürü ile laiklik birbiriyle örtüşüyor mu? Çatışmaya yol açmıyor mu?" oldu. Gül, bu soruya, "İslam kültürü ile laiklik arasında çatışma söz konusu değildir" yanıtı verdi.

Cuma namazını ödüllü Tokyo Camisi’nde kıldı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, dün öğlenden önce Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ve Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ile ayrı ayrı görüştü. Gül, daha sonra hem ziyaret, hem de cuma namazını kılmak için Tokyo Camisi’ne geçti. Gül, camiye girerken, "Bu cami mimari açıdan ödül aldı" dedi. Caminin imamı cuma hutbesini Japonca, İngilizce ve Türkçe okudu. Gül’e cuma namazında Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Başkanı Rona Yırcalı başkanlığındaki işadamı ekibi de eşlik etti. Gül, namazın ardından Tokyo Camisi’nin bitişiğindeki kültür merkezinde Japonya’da yaşayan Türk vatandaşları ve Kazan Türkleri ile bir araya geldi.