Gönderen Konu: Temiz hava soluduğunuza emin misiniz?  (Okunma sayısı 372 defa)

Çevrimdışı Force23

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 32.652
  • Puan 334
  • Cinsiyet: Bay
  • !!ƒяєєѕтуℓєя!!
    • Profili Görüntüle
Temiz hava soluduğunuza emin misiniz?
« : 12 Eylül 2007, 10:07:44 »
SAMSUN (İHA) - Samsun Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Cem Şahan, günde kişi başına 10 bin ile 20 bin litre arasında hava solunduğunu belirterek, hava kirliliği nedeniyle yılda yaklaşık 2 milyon kişinin önlenebilir erken ölümüne sebep olduğuna dikkat çekti.

Havanın yaşamsal özellikte bir çevresel öğe olduğunu belirten Cem Şahan, yaşamın sürdürülmesi için zorunluluk olan çevresel öğenin, fiziksel bir etken olarak insan yaşamının olmazsa olmazlarından olduğunu vurguladı. "Günde kişi başına 10 bin ile 20 bin litre arasında hava solumaktayız" diyen Şahan, "Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre hava kirliliği, yılda yaklaşık 2 milyon kişinin önlenebilir erken ölümüne neden olmaktadır. Bu ölümlerin yarıdan fazlası gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkmaktadır.

Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüzde 6'sını oluşturduğu bilinmektedir" dedi.

Hava kirliliğinin artan önemi ülkelerin bu alanda standartlar belirleyerek yasal düzenlemeler yapmasını zorunlu kıldığını vurgulayan Şahan, "Ülkemizde hava kirliliği için belirlenen standart değerlerin oldukça yüksek olduğu izlenmektedir. Örneğin 24 saatlik partiküller madde sınır değeri ABD'nin 2 katı, Japonya'nın 3 katı, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütünün 6 katıdır" diye konuştu.

Havadaki kirletici maddeler içinde yer alan ve hava kirliliği ölçümlerinde değerlendirilen asılı partiküller maddenin (PM) sağlık üzerinde olumsuz etkilere sahiptir olduğuna dikkat çeken Şahan, "PM10 akut etkileri günlük mortalite (ölüm) artışı, solunum sistemi hastalıklarının alevlenmesine, hastane başvurularına artışa, öksürük sıklığında artışa, solunum fonksiyonlarında azalmaya yol açmaktadır. Çok düşük değerlerde uzun süreli mortalite ve solunum sistemi hastalıklarında artış ve solunum
fonksiyonlarında azalma gibi kronik etkilere yol açmaktadır" şeklinde konuştu.

Samsun'un 2006 yılında hava kirliği yüksek olan 11 il arasında olduğunu hatırlatan Şahan, Tekkeköy ilçesinde bulunan mobil santrallin çalıştırılması ile birlikte, Samsun bölgesinde mevcut hava kirliliği artacağı tezinin bilimsel raporlar ile desteklendiğini de sözlerine ekledi.

 
Only God Can Judge Me !!
They''ll Never Take Me Alive