Gönderen Konu: Maden işçilerini kendilerini ocağa kapattı 04.06  (Okunma sayısı 269 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Maden işçilerini kendilerini ocağa kapattı 04.06
« : 04 Haziran 2008, 11:08:06 »
Zonguldak'ta, ocak içerisinden geç çıkarıldıklarını iddia eden maden işçileri 3.5 saat eylem yaptı.


Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü Yeni Kuyusu'nda sabah vardiyasında çalışan yaklaşık 170 madenci, mesai bittikten sonra ocak dışına geç çıkarıldıklarını ileri sürerek, yaklaşık 3.5 saat dışarı çıkmama eylemi yaptı.

Eylem üzerine kafes önünde bekleyen akşam vardiyasında çalışan madenciler, gecikmenin kasıtlı olarak yapıldığını iddia ettiler. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Mali Sekreteri Muharrem Sarıçam'ın, madencilere sorunun teknik arıza olduğunu söylemesine rağmen madenciler yetkililer ile kısa süre tartıştı. Ocak içerisinde bulunan madencilerin ocak dışına çıkmasıyla akşam vardiyasında çalışan madenciler eylem yapan madencileri alkışladı.

Tartışmaların ardından yetkililer ile akşam vardiyasında çalışan madenciler ocağa girerek iş başı yaptı. Sarıçam, madencilerin ocak içerisinde dışarıya geç çıkmasının nedenini teknik bir arıza nedeni ile meydana geldiğini belirtti. Kasıtlı bir neden olmadığını kaydeden Sarıçam, "İşçi arkadaşlarımızın çıkışında gecikme oluyor. Bugün de 20 dakikalık bir teknik arıza olması nedeniyle çıkışlar gecikti. Doğal olarak madencilik zor bir iş. Arkadaşların ıslak ağır bir işte çalışan genel de kazmacı kısmı rahatsız oldu. Biz ocağa indik arkadaşlara derdimizi anlattık. Malzemenin fazla olması ve teknik arızalar nedeniyle gecikmenin olduğunu söyledik. Arkadaşlarımız da sağolsun, her konuda destek oldukları gibi bize anlayış gösterdiler ve ocaktan çıktılar. Arkadaşlar, kasıtlı olarak dışarı çıkamadıklarını zannettiler. Kuyu tek olduğu için malzeme ve insan naklinin buradan olduğu için bu tür gecikmeler olabileceğini sendika olarak müessese müdürümü, işletme müdürümüz ile sorunlar hakkında konuştuk" dedi.

Maden işçisi Seyfettin Durmuş, madenciliğin zor bir iş olduğunu hatırlatarak, işçilerin bir an önce yer altından yer üstüne çıkmak istediklerini kaydetti.

Durmuş, "İşçiyi kümes içine sokuyorlar. Yer altı, yer üstüne benzemez. İşçi bir an evvel emniyetini alıp işini bitirerek yer üzerine çıkmak ister. İşini yapmayan madenci yok, bütün madenciler kendi işlerini yapıyorlar. İşini yaptıktan sonra terli bir şeklide kuyu dibine gelen madenci bir an önce yer üstüne çıkmak istiyor. Kuyu dibinde ıslak bir biçimde bekleyen işçi hasta oluyor. İşçilerin hasta olmaması için bir an önce işleri bittikten sonra yer yüzüne çıkması gerekiyor" diye konuştu.