Gönderen Konu: Lastİk Grevİ Otomotİvİ Tehdİt Edİyor, 7 GÜnlÜk Kayip 70 Mİlyon Ytl 07.06  (Okunma sayısı 296 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Lastik sektöründe 4 bin çalışanın 31 Mayıs’ta greve gitmesi, günde 80 bin adetlik lastik üretim kaybı ve 10 milyon YTL’lik cirosal kayıp yarattı.
7 gündür devam eden grevin faturası 70 milyon YTL’yi aşarken, yetkililer, "Eğer lastik ve buna bağlı otomotiv sektörü 1 ay sonra tünelin ucunda ışık göremezse, özellikle ihracatta ciddi bir krize girilir" açıklamasını yaptı.

LASTİK-İş Sendikası ile Brisa, Goodyear ve Pirelli arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine 4 bin çalışanın 31 Mayıs’da greve gitmesi, biranda tüm gözlerin lastik sektörüne çevrilmesini sağladı. Lastik üretiminin bir haftadır durmasıyla birlikte cirosal kayıp 70 milyon YTL’yi aşarken, grevin devam etmesi bu yıl 20 milyar doların üzerinde ihracata ulaşması beklenen otomotiv sektörü için de büyük tehdit oluştuyor. Yetkililer, "Eğer lastik ve buna bağlı otomotiv sektörü 1 ay sonra tünelin ucunda ışık göremezse, özellikle ihracatta ciddi bir krize girilir" dedi.


Günlük kayıp 80 bin lastik

31 Mayıs’ta başlayan grev sonrasında fabrikalarda üretimin durması sonucu lastik sektörünün bir günlük üretim kaybı 80 bin adedi bulurken, bu rakam cirosal anlamda ise her gün yaklaşık 10 milyon YTL’lik kayıp anlamına geliyor. Lastik sektöründeki grev, bir taraftan ürettiğinin yüzde 50’sini ihraç eden lastik üreticilerini köşeye sıkıştırırken, diğer taraftan ürettiği araçların yüzde 75’ini dünya pazarlarına gönderen Türk otomotiv üreticilerini de lastik tedarik edememe sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktı.

Devletin kaybı 1 milyon YTL

Grevin uzamasının yarattığı krizle birlikte Türkiye ihracatının lokomotifi haline gelen otomotivde ’lastik alarmı’ verildi. Lassa ve Bridgestone markalı lastikleri üreten Sabancı Holding’e bağlı Brisa’nın Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Gökhan Cüceloğlu, otomotiv sanayinin temel yan sanayi ürünlerinden biri olduğunu hatırlatarak, grev nedeniyle sektörün her gün 80 bin adetlik üretim kaybına uğradığını söyledi. Cüceloğlu, "Bu lastiklerin 75 bin adededi otomobil, 5 bini ise ağır ticari araç lastiklerindten oluşuyor. Otomobil lastiğini ortalama 100 YTL, ağır ticariyi ortalama 500 YTL’den hesaplarsak 10 milyon YTL’lik günlük ciro kaybı ortaya çıkıyor. Tabii bir de devletin 1 milyon YTL’nin üzerinde vergi kaybı var" dedi.

100 YTL için greve gidildi

Grev öncesi yapılan görüşmelerde lastik şirketlerinin sendikayla el sıkışmak için ellerinden gelen tüm gayreti gösterdiğini belirten Cüceloğlu, "Lastik sanayinde çalışanlar, birçok sektörden yüksek maaşlar alıyor. Lastik gibi zor olan ilaç ve cam sektöründen bile fazla. Halihazırda ortalama işçi maaşı 2 bin 400 YTL. Biz ise onlara 2 bin 600 YTL önerdik. Onlar ise 2 bin 700 YTL’de direndi. 100 YTL için greve gidildi" dedi.

Lastik devleri Türkiye’den kaçar

Türkiye’deki yüksek maliyetler yüzünden birçok uluslararası şirketin Türkiye’de yatırım yapmak veya yatırımlarını artırmak yerine işçilik maliyetleri düşük ülkelere gittiğini hatırlatan Cüceoğlu, "Pirelli bu örneklerden biri. Yeni yatırımını Mısır’da yapıyor. Goodyear da yüksek işçilik maliyetlerinden çok yakınan bir şirket. Şartlar böyle devam ederse gelecekte hiç bir üretici Türkiye’de kalmaz."

Patronlar istedi, grev öyle başladı

LASTİK-İş Sendikası’na üye 4 bin işçi ile işveren arasındaki toplu iş sözleşme görüşmeleri yaklaşık 6 ay sürdü. Görüşmelerde işe giriş ücretlerinde ve tüm idari maddelerde anlaşma sağlandı ancak ücretlere yapılacak zam oranında anlaşmazlık çıktı. Lastik İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan, "Amacımız sadece işe giriş ücretiyle bağlantılı tutmadan ücretsel anlamdaki düşüncemizin de sürdürülebilirliğini göstermek adına işçi arkadaşlarımızla paylaştık. İşte buradaki patronlar karar verdi, karar da grevle alakalı sonuç buldu."

Otomotiv sektörü grevi konuşup çözüm arayacak

HYUNDAI Assan Yönetim Kurulu Başkanı ve Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) üyesi Ali Kibar, lastik sektöründeki grevin otomotivi doğrudan etkileyeceğini belirterek, "Lastik otomotiv sanayinin temel yan sanayi ürünlerinden biri. Dolayısıyla grevin uzaması, sektörü derinden etkiler. Bizde bu yüzden OSD olarak toplanıp, bu konuda bir çözüm arayışına gireceğiz. Bir an önce grevin tamamlanması için çaba göstermemiz gerekiyor. Bakanlar Kurulu kararıyla istenirse bu grev sonlandırılabilir. Biz bu konuda hükümetle görüşmeler yapacağız" dedi.

Çevrimdışı Dragon Fifacı

  • Osc Çizik Üye

  • 3. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 4.324
  • Puan 2001
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
ellerine sağlık paylaşımın için ;)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
bişey diil