Gönderen Konu: Fatİh Beledİyesİ'nde "mobİl Beledİyecİlİk" DÖnemİ 04.06  (Okunma sayısı 254 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Fatih Belediyesi'nin Intel öncülüğü ve desteğiyle geliştirilen WiMAX Projesi hayata geçiyor.
Intel'in desteğiyle hayata geçen Fatih Belediyesi WiMAX Projesi, mobil belediyecilik alanındaki ilk WiMAX uygulaması olma özelliğini taşıyor. Test aşamasındaki proje, bugün Barceló Eresin Topkapı Hotel'de Fatih Belediyesi ve Intel'in yanı sıra çok sayıda kamu yetkilisi ve basın mensubunun da katıldığı toplantıda tanıtıldı.


Fatih Belediyesi, Intel işbirliğiyle geliştirilen projenin hayata geçmesiyle birlikte MOBESE sistemi için Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis ettiği 31 adet şehir gözetleme kamerasının bir kısmının görüntülerinin, WiMAX sistemi üzerinden kablosuz ve yüksek çözünürlükte aktarımını sağlamayı hedefliyor. Telekomünikasyon Kurumu'nun Emniyet Genel Müdürlüğü'ne deneme amaçlı tahsis ettiği frekanstan gerçekleştirilecek olan sistemin uygulamalarına dünyada da yeni yeni başlandığı ifade edildi.

Bu teknolojiyle kullanıcılar, baz istasyonları aracılığıyla İnternet'ten ve mobil hizmetlerden yararlanma olanağına kavuşabilecek.

Projenin ülkemizde sunulan kamu hizmetlerinde dünya standartlarının da ötesine geçilebileceğinin en iyi örneklerinden biri olduğuna işaret eden Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, "Yalnızca yerel yönetimlerin değil, birçok kamu hizmetinin yaygınlaşması açısından büyük fırsatlar içeren WiMAX teknolojisi sayesinde, Fatih halkına sunduğumuz hizmetleri daha da iyi bir düzeye taşıyoruz. Bugün bu adımı kamuoyu ile paylaşmaktan büyük bir heyecan ve mutluluk duyuyoruz. Bu teknoloji sayesinde şehir içinde tüm meydanlarda, önemli ana arterlerde ve parklarda mobil belediye şubeleri oluşturmamız mümkündür. Türkiye'de bilişim teknolojilerinin yerel yönetim hizmetlerinde kullanılmasında öncü belediye olarak, bu konuda altyapımız hazır" dedi.

Fatih Belediyesi'nin çağdaş teknolojileri benimseme konusundaki öncü tutumundan dolayı tebrik eden Intel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem ise, "Intel olarak insanlığı geleceğe taşıma vizyonumuzun hayata geçirildiği uygulamalara tanıklık etmekten büyük heyecan duyuyoruz. Fatih Belediyesi ile geliştirilen bu proje, Türkiye gibi oldukça geniş ve engebeli coğrafyaya yayılan bir ülke açısından büyük önem taşıyor. Projenin, eğitim ve sağlık gibi her türlü kamusal hizmetin yurdun en uzak köşelerine hızlı, etkin ve ekonomik biçimde ulaştırılmasını sağlayabilecek WiMAX teknolojisinin sunduğu olanaklar açısından herkesi yüreklendirecek olumlu bir örnek olduğuna inanıyoruz" dedi.

Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal da proje hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi: "Superonline olarak bu proje ile 2006 yılından bu yana üzerinde çalıştığımız Wimax teknolojisinin telekomünikasyon alanında ülkemize getireceği faydaları göstermeyi amaçlamaktayız. Bu faydaların en başında sayabileceğimiz, sosyal hayatın en önemli unsurlarından biri olan güvenlik ihtiyacının ve buna yönelik kurulan Mobese sistemlerinin WiMAX ile çok daha efektif bir hale getirilebileceğini düşünüyoruz. Bununla beraber, gerek sağladığı yüksek bant genişliği gerekse yarattığı kapsama alanı ile WiMAX, belediyecilik uygulamalarının da dahil olduğu tüm e-devlet uygulamalarının ihtiyaç duyduğu veri iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasında, yatırım maliyeti düşük, kurulum ve kullanımı kolay en önemli erişim teknolojisi olarak yer almaktadır." WiMAX teknolojisi sayesinde geniş bant internet erişimi artık kablosuz olarak da sunulabiliyor. Uygun koşullarda 50 km menzil içinde, 70 Mbps'a kadar veri iletilebiliyor. Tümüyle IP tabanlı ve açık bir teknoloji olması sebebiyle, ağlarının kurulumu da daha pratik ve daha hesaplı olarak gerçekleştirilebiliyor ve WiMAX şebekesi kapsama alanı dahilinde, kullanıcılar zaman ve mekandan bağımsız olarak internet üzerindeki tüm sayfa, portal, hizmet ve uygulamalara erişebiliyorlar.