Gönderen Konu: DTP'li vekiller güç birliği yapıyor 04.06  (Okunma sayısı 247 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
DTP'li vekiller güç birliği yapıyor 04.06
« : 04 Haziran 2008, 11:05:29 »
DTP Batman Milletvekilleri antik kent Hasankeyf'te bulunan bir mağarada basın açıklaması yaparak Batman merkezli yeni bir inisiyatif kurulacağını açıkladılar.

Demokratik Toplum Partisi(DTP) Batman Milletvekilleri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata ve Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, antik kent Hasankeyf'te bulunan bir mağarada basın açıklaması yaparak Batman merkezli yeni bir inisiyatif kurulacağını açıkladılar.

Hasankeyf Kalesi'nde bulunan mağarada basın açıklaması yapan Milletvekilleri, Hasankeyf'i Ilısu Barajı'na karşı korumak için yeni bir güç birliği oluşturulacağını ve bu oluşum içinde yer alacakların söylediler. DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Ilısu Barajı'nın 10 bin yıllık bir tarihe sahip olan Hasankeyf'in sular altında kalmasına, Türkiye'nin en büyük ekosistemlerden olan Dicle Nehri'nin yatağının bozulmasına, birçok canlı türünün yok olmasına ve 100 bine yakın insanın göç etmesine neden olacağını savunarak, "Tarihimizin, kültürümüzün ve doğamızın tehdit altında olması sebebi ile tüm seçilmişlere, demokratik kitle örgütlerine, çevrecilere, tarih severlere, bilim adamlarına burada bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Ilısu Barajı'nın getireceği yıkıma ve yıkımın neden olacağı tahribat karşısında güç birliği yapmalıyız" diye konuştu.

Milletvekili Bengi Yıldız, ''İnsanlığın ortak mirası olan Hasankeyf'in keyfini kaçırmak isteyenlere bugün dur demek gerektiğini'' belirterek, " Yarın çok geç olabilir" dedi.

Milletvekili Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hasankeyf; Halfeti ve Zeugma gibi sulara gömülmeden derhal harekete geçmeliyiz. Bunun için önümüzdeki süreçte tarih ve kültürel mirasını önemseyen ve sahiplenen herkesi kapsayacak şekilde Batman merkezli yeni bir inisiyatif oluşturulacaktır. Batman Belediye Başkanı ve Batman Milletvekilleri olarak Hasankeyf'i doğal şekli ile koruyacağımızı ve Ilısu Baraj projesini durdurma yönünde kararlı bir duruş sergileyeceğimizi ve oluşturulacak inisiyatifte yer alacağımızı belirterek, seçilmişler, demokratik kitle örgütü temsilcileri, çevreciler, tarih severler, aydınlar, bilim adamlarının da aynı tavrı göstermeleri gerektiğine inanıyoruz. Hasankeyf tarihimizdir, tarihimizin sular altında bırakılmasına seyirci kalmayacağız."

DTP Milletvekili Ayla Akat İse, Ilısu Baraj projesinden etkilenecek olan 5 İlde yer alan 199 yerleşim birimindeki halkla birlikte daha etkili bir güç birliği oluşturacaklarını söyledi. Hasankeyf'in yaşatılması ve kurtarılması için bugüne kadar çok güzel çalışmaların olduğunu söyleyen Ata, Hasankeyf mücadelesini daha güçlü ve etkili kılmak için aralarında milletvekillerinin de bulunacağı yeni bir muhalefetin oluşturulacağın belirtti.