Gönderen Konu: Akp TÜrbani Meclİs'e Atti 07.06  (Okunma sayısı 226 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
Akp TÜrbani Meclİs'e Atti 07.06
« : 07 Haziran 2008, 10:38:08 »
AKP, MYK’nın ardından açıklama yapan Fırat, "Türban kararının muhatabı Yüce Meclisimiz’dir" dedi. Aynı dakikalarda Başbakan Erdoğan da Meclis Başkanlığı Konutu’na giderek Toptan ile görüştü. Toptan, bugün 11.00’de basın toplantısı yapma kararı aldı.
ANAYASA Mahkemesi’nin türban düzenlemesini iptal kararı üzerine olağanüstü toplanan AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) topu Meclis Başkanlığı’na attı. Yaklaşık 5.5 saat süren toplantıdan sonra bir açıklama yapan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olarak nitelediği Anayasa Mahkemesi kararının muhatabının TBMM olduğunu söyledi. Gaziantep’teki programını Anayasa Mahkemesi kararı üzerine keserek Başkent’e dönen TBMM Başkanı Köksal Toptan da, AKP MYK toplantısının son dakikalarında bugün saat 11.00’de bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıkladı. Toptan’ın toplantıda, güçler ayrılığı ilkesi üzerinde durarak Meclis’in yasama yetkisin savunacağı, Meclis iradesinin üstünlüğüne vurgu yapacağı belirtildi.


Öğleden sonraki hızlı trafik

AKP MYK’sının toplantısı nedeniyle dün öğleden sonar Ankara’da bütün dikkatler AKP Genel Merkezine çevrildi. Saat 15.15’te başlayan toplantı 20.45’te bitti. Erdoğan’ın Cenevre’deki Türkiye-Portekiz maçı da dahil olmak üzere bütün programlarını iptal ederek topladığı MYK’ya, Erdoğan’ın danışmanı unvanıyla eski Meclis Başkanı Bülent Arınç, eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Amasya Milletvekili Akif Gülle de katıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın katıldığı MYK’nın bir bölümünde Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin yer aldı.

Grup toplantısı Salı’ya

AKP MYK toplantısını sonrasında, tahminlerin aksine basın toplantısını Başbakan Erdoğan değil AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat yaptı. Erdoğan, MYK toplantısında, "Salı gününe kadar gelişmeleri izleyelim, herkes fikirlerini bir kez daha gözden geçirsin, salı günü grupta derli toplu bir açıklama yaparız" diyerek kendi açıklamasını salı gününe bıraktı. Fırat ise basın toplantısında şu açıklamada bulundu:

Kararın muhatabı Meclis

İptal kararı, daha önce örneği olmayan nevi şahsına münhasır bir hukuk pratiği oluşturması bakımından da çokça tartışılacağı açıktır. Aslında bu kararın muhatabı, anayasamıza göre yasama yetkisi tekelini elinde bulunduran Yüce Meclisimizdir. Karar, Yüce Meclisin yasama yetkisine doğrudan bir müdahale olup, kuvvetler ayrılığı ilkesinin açık ihlalidir.

Bizim değil Meclis’in kararı

Zira, Anayasa Mahkemesi’nin kararına konu olan yasal düzenlemeler, herhangi bir siyasi partinin kararı değildir, bizzat TBMM’nin iradesi olarak ortaya çıkmıştır. 550 milletvekilinin 411’inin oylarıyla kabul edilmiştir. Bu değerlendirmelerin ilk ve öncelikli olarak Yüce Meclisimiz tarafından yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Siyasi partilere bu bağlamda görev ve sorumluluk düşmektedir. Herkesin sorumlulukla hareket edeceğini umuyoruz.

Boykota açık kapı

Fırat, soru üzerine erken seçimin gündemlerinde olmadığını belirtirken, kulislere yansıyan "AKP, kapatma davasında savunma yapmayacak" iddiaları anımsatılınca da, "MYK her şeye kadirdir, orada neye karar verilirse o yapılır" diyerek açık kapı bıraktı. MHP lideri Bahçeli’nin, iptal kararıyla kapatma davasının konusunun düştüğü görüşü için, "iki davanın birbirinden ayrı ve bağımsız olduğunu" söyleyen Fırat, "Bazı hukukçular, yetki aşımı nedeniyle iptalin yok hükmünde olduğunu savunuyor, bu karar uygulanmayabilir mi" sorusuna karşılık da, "Bu yeni hukuki sorunlara yol açar, zaten hukuki yönden bir sorun açılmıştır, yeni sorunlar açmaya gerek yok" dedi.