Gönderen Konu: 3 SanatÇiya 'yaŞam Boyu Onur ÖdÜlÜ' 07.06  (Okunma sayısı 320 defa)

Çevrimdışı J@koß

  • 5. SINIF UYE
  • *
  • İleti: 813
  • Puan 1000
  • David ViLLa
    • Profili Görüntüle
3 SanatÇiya 'yaŞam Boyu Onur ÖdÜlÜ' 07.06
« : 07 Haziran 2008, 10:09:19 »
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 15. Altın Koza Uluslararası Film Festivali kapsamında yönetmen Halit Refiğ, oyuncular Selda Alkor ve Halil Ergün'e ''Yaşam Boyu Onur Ödülü'' verildi.
Adana Valisi İlhan Atış, Zaimoğlu Park Zirve tesislerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, festivale katılan tüm sanatçılara teşekkür ederek, ''Kentimize yıldız yağdı'' dedi.


Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak ise vatandaşların sanatçılara yoğun sevgi gösterisinde bulunduğunu ve festivalin coşku içinde geçtiğini belirterek, sanatçıları Adana halkı ile buluşturmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne layık görülenler arasında yer alan Halil Ergün de bu ödülü almanın kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, ''Ben daha önce de Altın Koza'dan ödül aldım. Onur ödülü, mesleğinde iz bırakanlara veriliyor. Verilen sanatçı için 'Sen de varsın' anlamını taşıyor. Bu mesaj Altın Koza'da bugün bize veriliyor. Bize 'Sen de varsın' deniyor. Bu ödülü bizlere layık görenlere teşekkür ediyorum'' dedi.

Selda Alkor ise onur ödülünün birçok ödülün üstünde olduğunu vurgulayarak, ''Bu ödül yaptığınız bir işe değil, yılların emeğine verilen bir ödül. 1965 yılında bir rüyaya yattım. Bu rüyadan hala uyanmadım ve ölene kadar da uyanmayacağım. Sinema benim için bir rüya, tutku ve aşk. Çok şey söylemek istiyorum, ama sadece hissediyorum, anlatamıyorum. Bazı duyguları anlatamazsınız'' diye konuştu.

Ünlü sanatçı, ödülünü alıp yerine otururken, gözyaşlarını tutamadı.

Yönetmen Halit Refiğ ise sinemanın tüm dünyada nankör bir meslek olduğunu belirterek, bu durumun sadece Türkiye'de değil yurt dışında da aynı olduğunu söyledi.

Sinemanın tüketici, insanı önce kullanan sonra bir kenara atan karakteri olduğunu vurgulayan Refiğ, şunları söyledi:

''Çevremde bunu çok gördüm. Bu sinemanın özelliği. Yine bizde vefa duygusu var. Böyle bir gerçek içinde burada yıllar sonra onurlandırılmak, bu mesleğin diğer aç tarafını bilen biri için ifade etmesi çok zor bir heyecan ve şükran duygusu anlamına geliyor.''

Sinema emektarları toplu fotoğraf çektirmek için sahneye çıktığında havai fişek gösterisi gerçekleştirildi. Bu sırada havai fişek seslerinden tedirgin olduğunu ifade eden yönetmen Halit Refiğ, fotoğraf çekimini yarıda bırakarak, masasına oturmak istedi. Alkor ve Ergün'ün rahatlatmaya çalıştığı Refiğ, sakinleşmeyince, bir garson kravatını gevşetip, gömleğinin yaka düğmesini açtı. Havai fişek gösterisi durmayınca, kulakları kapatılarak görevliler tarafından bir odaya götürülen Refiğ, konuklar arasındaki bir doktor tarafından kontrol edildi ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.