Gönderen Konu: Küresel ısınma tropik türleri vuracak  (Okunma sayısı 580 defa)

Çevrimiçi Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Küresel ısınma tropik türleri vuracak
« : 10 Haziran 2008, 09:21:07 »
 Küresel ısınma tropik türleri vuracak

--------------------------------------------------------------------------------
Küresel ısınma kutup ayılarından daha çok tropik türleri yok edecek.

TÜBİTAK tarafından yayımlanan "Bilim ve Teknik" dergisinin Haziran sayısında, Washington Üniversite'sinde yürütülen bir araştırmaya yer verildi.

Günlük ve aylık sıcaklık kayıtları ile Uluslararası İklim Değişiklikleri Paneli'nden iklim modeli tahminlerinden yararlanılan araştırmada, tropik böcek, kertenkele, kurbağa, kaplumbağa gibi türlerin sıcaklık ve ısıya uyum sağlama özellikleri arasındaki ilişkiyi gösteren veriler karşılaştırıldı.

İklim değişikliklerinin doğrudan etkisinin ısınma miktarından çok organizmanın uyumuna bağlı olduğu tespit edilen araştırmaya göre, organizmalar sıcaklık değişimlerinde ortama uyum sağlamaya çalışıyor.

Kutup ayıları sert geçen kışlarda postlarını kalınlaştırarak, tropik türler ise günün sıcak saatlerinde güneş ışığından kaçarak veya kendilerini kuma gömerek sıcaklık farkının yaratacağı etkilerden korunabiliyor.

Isınmanın çok hızlı gerçekleşmesi durumunda canlılar uyum için yeterli zaman bulamıyor ve yaşamları tehlikeye giriyor.

Kutuplardaki türler sıfırın altındaki derecelerden artı 15 dereceye kadar değişik sıcaklıklarda, tropik türler ise daha düşük sıcaklık aralığında yaşayabildiği için tropik bölgelerdeki 1 veya 2 derecelik sıcaklık artışı bile bu türlerin soylarını tehdit edebiliyor.

Dünyadaki biyoçeşitlilik tropik bölgelerde yoğunlaştığı için küresel ısınma, insanlığı da önemli ölçüde etkileyecek.

Böceklerin bitkilerin tozlaşmasını ve organik maddeleri bileşenlerine ayırarak öteki organizmaların bu ürünleri kullanmasını sağladığı için bu türlere zarar veren her şey ekosisteme de zarar verecek.

Küresel ısınmayla birlikte tropik bölgelerde yaşayan böceklerin üreme yetisinde azalma, yüksek enlemlerdeki organizmaların üreme yetisindeyse artış yaşanacak. Küresel ısınmanın sürmesi durumunda yüksek enlemlerdeki böcekler de bu durumdan olumsuz yönde etkilenecek.

Dünya nüfusunun yoğunlaştığı tropik kuşaktaki tarımsal etkinlikleri de içeren araştırma kapsamında, iklim değişikliğinin daha sıcak bölgelerdeki tarım faaliyetleri ve bölgedeki insanlar üzerindeki etkileri de araştırılacak.
__________________