Gönderen Konu: Hava Harp Okulu "küçük uyduları" inceliyor  (Okunma sayısı 649 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Hava Harp Okulu "küçük uyduları" inceliyor
« : 10 Haziran 2008, 09:22:30 »
Hava Harp Okulu "küçük uyduları" inceliyor

--------------------------------------------------------------------------------
Hava Harp Okulu bünyesindeki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü (HUTEN) koordinatörlüğünde düzenlenen ''Uluslararası Küçük Uydular, Yeni Görevler ve Yeni Teknolojiler Çalıştayı'' başladı.

Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'de gerçekleştirilen çalıştayda, daha az maliyetle ve kısa sürede tamamlanabilen küçük uydular konusunda dünya genelindeki çalışmalar ele alınacak.

Çalıştayın açılışında konuşan HUTEN Başkanı Albay Sefer Kurnaz, uzun süredir kullanılan küçük uyduların gelecekte de önemini koruyacağını, dünyadaki eğilimin bu yönde olduğunu söyledi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Adnan Demirci, Hava Kuvvetleri Komutanlığının uzay ve uydu çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Küçük uyduların önemini vurgulayan Demirci, "Uzay teknolojilerini yakından takip ediyoruz. 2011'de Göktürk-1, 2012'de de Göktürk-2'yi uzaya göndermeyi planlıyoruz. Bu uydular sadece askeri amaçlı olarak kullanılacak. Yüksek çözünürlükte fotoğraflarla ülke güvenliği ve savunmasının yanı sıra uluslararası güvenliğe de hizmet edecek" diye konuştu.

Küçük uydular 1 kilogramın altına indi

Hava Harp Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat İnce, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, çalıştayın amacının, "küçük uydularda dünyadaki gelişmeleri katılımcılarla paylaşmak olduğunu" belirtti. İnce, şunları kaydetti:

"Küçük uydular 1990'lı yılların ortasından itibaren kullanılmaya başlandı. Çünkü bu uydular, daha sık ve daha ucuz yapılabiliyor. Büyük uydular pahalı olduğu için az sayıda fırlatılıyor. Küçük uydular ucuz ve daha kısa sürede yapılabildiği için onlarcası uzaya gönderilebiliyor.

Küçük uydular büyük uydular gibi görüntü alabiliyor. Büyük uydular gibi çözünürlükleri yüksek değil ama uydu sayısına bağlı olarak daha sık görüntü alınabiliyor."

Küçük uyduların giderek küçüldüğünü ve ağırlıklarının 1 kilogramın altına indiğini vurgulayan Fuat İnce, bu uyduların yapım sürelerinin de mali kaynak olduğu sürece 1 yılın altına düştüğünü bildirdi.

İnce, günümüzde 100 bin doların altında küçük uydu yapılabildiğine işaret ederek, "Hatta Amerika'da yüksek lisans tezi adı altında birkaç üniversite öğrencisi küçük uydu yapabiliyor" dedi.

Büyük uydular kadar çözünürlüğü yüksek olmasa da küçük uyduların görüntü çekebildiğini belirten İnce, "Çok fazla küçük uyduyu uzaya gönderirseniz, daha sık ve daha çok görüntü alabilirsiniz" diye konuştu.

Milli uydu "RASAT"

İnce, milli uydu "RASAT" projesine değinerek, uydunun, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünde geliştirildiğini ve 2009'da fırlatılmasının planlandığını belirtti.

İnce, şöyle devam etti:

"Göktürk-1 ihalesi bugünlerde sonuçlanacak, sözleşme imzalanacak. Türk Hava Kuvvetlerinin 100. yıl dönümünde, 2011 yılında fırlatılması düşünülüyor. Göktürk-1 dış firmaya yaptırılacak. Göktürk-2 ise ağırlıkla Türkiye'de yapılacak bir uydu. Ankara'da TAI ve TÜBİTAK bu konuda işbirliği yapıyorlar. Giderek ağırlaşan milli katkıyla uydu yapma planlarımız var."

İnce, dünya çevresinde iş yapan, çalışan uydu sayısının 8-9 bin gibi bir rakam olduğunu ancak boyutu 10 santimetrenin üzerindeki uydu sayısının 14 bini bulduğunu, daha küçükleri de sayıldığında 100 bin civarında uydunun dünyanın çevresinde dolaştığını bildirdi. İnce, "Onlar şimdi saniyede 7-8 kilometre hızla dönüyorlar. Uzay çöplüğü artık insanlığın bir sorunu olmaya başladı" dedi.

Çalıştay

ATK Space Systems firmasından Robert Meurer, Almanya Uzay Ajansı'ndan Rainer Sandau, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Murat Leloğlu ve çeşitli üniversitelerden bilim adamlarının katıldığı çalıştayda 42 bildiri sunulacak.

Çalıştayın bazı oturumları, Yüksek Lisans Eğitimi sisteminin kurulu olduğu Ankara, İzmir, Eskişehir, Diyarbakır gibi 15 şehirdeki hava birliklerince uzaktan eş zamanlı izlenebilecek.

Çalıştay, 7 Haziran Cumartesi günü sona erecek.