Gönderen Konu: En iyi şifre nasıl oluşturulur?  (Okunma sayısı 652 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.428
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
En iyi şifre nasıl oluşturulur?
« : 10 Haziran 2008, 09:26:43 »
En iyi şifre nasıl oluşturulur?

--------------------------------------------------------------------------------
Kişisel bilgilerinizi ve önemli belgelerinizi sakladığınız hesaplarınıza ulaşmanızı sağlayacak parolaları oluştururken nelere dikkat etmelisiniz? İşte ipuçları.


İnternet aleminde güvenliğin belkemiğini oluşturan ve kişisel bilgilerinizin online olarak saklanmasını sağlayan parolalarınızı ne kadar güvenli seçiyorsunuz? Parola deyip geçmeyin, biraz üzerinde düşündüğünüzde bile, günlük hayatınızda aslında onlara ne kadar bağımlı olduğunuzu fark edebilirsiniz. Daha acı olanı, tüm bu deneyimi önemli bir parolayı kaybettiğinizde veya başkası tarafından çözüldüğünü anladığınızda da yaşayabilirsiniz. İşte bu duruma düşmemek için dikkat etmeniz gerekenler:

Parolanız Size Özel Olsun

Öncelikle yapmanız gereken, genel terimlerden mümkün olduğu kadar uzaklaşmak. "password", "sifre", "parola", "asdf1234", "qwerty" ya da doğum tarihi, adres, plaka ya da telefon numarası gibi girişlerden kaçının. Bu çerçevede belirlediğiniz parolayı ise biraz daha kişiselleştirin; örneğin s yerine $, l yerine 1, o yerine 0 yazın.

Farklı Sitelere Farklı Parola

Her site için ayrı parola kullanarak, bir taraftan açık olsa bile diğer hesaplarınızın güvenliğinden emin olabilirsiniz. Elbette üye olduğunuz her forum için ayrı şifre belirlemeniz zor olabilir, ancak önemli e-postalarınız ve banka hesaplarınız için kesinlikle farklı parola belirlemeyi ihmal etmeyin.

Parolalarınızı Paylaşmayın

Ne eş ne arkadaş, kim olursa ve bahane ne olursa olsun, hiçbir zaman parolalarınızı başkalarıyla paylaşmayın. Parolaların aileye veya çiftlere değil, kişiye özel kullanımının bir nedeni olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sosyal ağ siteleri ve benzeri bilgi paylaşım servisleri de size herhangi bir bilgiyi yönlendirmek için parolanızı istediğinde (Facebook'taki uygulama üyelikleri gibi), birkaç dakikanızı ayırıp bu bilgiyi ne şartlarda ve ne kadar koruduklarını iyice öğrenin.

Güvenliğe istediğiniz kadar yatırım yapın veya sıkı korunun, işi özü yine sizde bitiyor. Online güvenliğin kilit noktası olan parolalarınıza mutlaka gereken önemi gösterin.