Gönderen Konu: Periferik Arter (Atardamar) Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler  (Okunma sayısı 176 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Periferik Arter (Atardamar) Hastalıkları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Periferik arter hastalıkları kalpten çıkan damarların yan ve uç bölümlerinde görülen rahatsızlıklardır. Atardamar rahatsızlığı olarak bilinen periferik arter hastalıkları, vücudun birçok bölümüne dağılan atar damarlarda tıkanıklık meydana gelmesini ifade eder. Özellikle bacaklara giden atardamarda periferik arter rahatsızlığı sıklıkla görülmektedir. Kişilerin genetik yapılarına göre bu hastalıkların görülme oranını artmaktadır. Düzensiz beslenme ve yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesi yine bu hastalığın oluşmasına sebep olabilmektedir. Şeker hastalığına sahip olan kişilerde de periferik arter hastalıkları görülebilir.

 
Periferik Arter Hastalığının Oluşumu
 
Periferik arter hastalıkları damarlarda oluşan daralma sonucunda ortaya çıkar. Kanda bulunan kolesterol oranının yüksek olması yani kandaki yağ oranın yüksek olması damarlarda tıkanıklık meydana getirmektedir. Tıkalı olan damarlar ihtiyaç duyulan bölgelere yeteri kadar kan taşımadığından bu bölgelerde sorunlar ortaya çıkar. Doğuştan gelen rahatsızlıklar, bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalıklar ya da damar duvarlarında meydana gelen iltihaplanmalar periferik arter hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olacak tetikleyici rahatsızlıklardır. Bir çok hastalıkta olduğu gibi erken teşhis atardamar hastalıklarında da büyük bir öneme sahiptir. Bazı durumlarda zamanında yapılan kontroller ve teşhis sayesinde ilaçla tedavi edilebilmektedir.


Periferik Arter Hastalığının Tedavisi
 
Periferik arter hastalıklarında öncelikle hastaların sigara, alkol ve düzensiz beslenmeden uzak durmaları gerekmektedir. Bunlara dikkat edilmediği takdirde hastalık hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Kişilerin fiziksel aktivitelerini artırarak sağlıklı bir yaşam sürmeleri periferik arter hastalığı başta olmak üzere pek çok hastalığın önlenmesine yardımcı olmaktadır. Gelişen teknoloji ve tıp teknikleriyle periferik arter hastalığının tedavisinde birçok yöntem bulunmaktadır. Hastalığın durumuna göre ilaç kullanımı ile periferik arter tedavisi mümkündür. Cerrahi müdahalenin gerektiği durumlarda ise açık veya kapalı teknikle cerrahi operasyonlar gerçekleşmektedir. Özellikle ileri yaş hastaları için kapalı cerrahi müdahaleler oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Genellikle lokal anestezi ile gerçekleşen cerrahi operasyonlar hastalığın tedavisinde olumlu bir etki yaratmaktadır. Hastaların kendilerine dikkat etmeleri sağlıklı bir yaşam sürmeleri periferik arter hastalığına yakalanma oranlarını düşürmektedir. Hastalık belirtilerinin görüldüğü durumlarda kalp ve damar hastalıkları doktorlarına gidilmeli ve erken teşhis ile hastalığın ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilmesi kişiler için olumlu etkilere sahiptir.

 
Prof. Dr. Ali Civelek

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı

http://www.alicivelek.com/

Instagram: https://www.instagram.com/dralicivelek/

Facebook: https://www.facebook.com/dralicivelek/