Gönderen Konu: Kulaklar Neden Kepçe Olur?  (Okunma sayısı 202 defa)

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.413
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Kulaklar Neden Kepçe Olur?
« : 14 Aralık 2017, 23:49:53 »
Kulaklar Neden Kepçe Olur?

 

İlkokulda hemen hepimizin sınıfında bir kepçe kulaklı arkadaşı olmuştur. Şimdilerde pek görünmediklerine göre yeni doğan çocuklar mükemmel kıvrımlı, estetik kulaklar ile mi doğuyor? Tabii ki hayır. Göremiyoruz çünkü kulak estetiği ameliyatları da burun estetiği kadar başarılı.

 

Kulak kepçesinin normalden fazla öne kıvrılması durumuna kepçe kulak ya da yelken kulak (protrudingear) denir. Kıvrım olması gereken bazı kısımların düz olması nedeniyle baş ile daha fazla açı yaparak öne doğru kıvrılan kulak yapısı olarak da tanımlanabilir. Büyük, dışa doğru açık ya da öne doğru kıvrık kulaklar özellikle çocuk yaşlarda psikolojik ve sosyolojik sorunlara neden olur.

 

Doğumsal şekil bozukluğu için genellikle 18 yaşını beklemek gerekirken kepçe kulak düzeltme ameliyatı için buna gerek yoktur. Üç-dört yaşlarındaki çocukların kulak kepçesi yüzde 85 oranında gelişimini tamamlar. Çocuk on yaşına geldiğinde ise yüzde 93 oranında tamamlanmıştır. Bu nedenle ameliyat zamanlamasında yaş faktörü belirleyici değildir. Okul öncesi giderilen kepçe kulak sorunu çocuğun özgüven gelişmesi açısından önemlidir. Çünkü okula başlamakla birlikte sosyal ortamı genişleyen çocuk, kendi vücudunu diğer çocuklarla karşılaştırıp üzülebilir ve bu durum çocuğun kişiliğinde kalıcı sorunlar yaratabilir. Kreş döneminden itibaren arkadaşları arasında bedensel şekil bozuklukları ile dikkat çekmesi çocuklarda ciddi psikolojik sorunlara neden olmakta ve beden algısında bozulmalara yol açmaktadır. Dolayısıyla gerektiği takdirde 6 yaş itibariyle kulak kepçesi ameliyatı yapılabilir.

Çoğunlukla kalıtımsal olan kepçe kulak sorunu çocuklarda genel anestezi erişkinlerde ise lokal anestezi altında yapılan estetik operasyonlar ile düzeltilmektedir. Bu operasyonların özel, ciddi bir riski yoktur. Her ameliyat kadar komplikasyonları vardır. Nadiren yara enfeksiyonu ya da doku içine kanama sonucu hematim (kan birikimi ya da pıhtı) oluşabilir. Bu sorunlar çoğunlukla pansuman ve ilaç tedavisiyle düzeltilebilir.

 

Kepçe kulak estetiği ameliyatları sorunun niteliğine göre 1.5 - 2 saat sürebilir. Kulak arkasından yapılan kesi ile kulak kepçesinin kıkırdak dokusu şekillendirilir. Kıvrımın kalıcı olması için özel dikişler atılır. Kulak sayvanının kıvrımı artırılarak başa daha çok yaklaşması sağlanır. Dikiş izi kulak arkasında kalacağı için dikkat çekmez. Ancak hastanın kulağı dışa çekilirse görülebilir. Bu iz yaklaşık bir ay sonra neredeyse görünmeyecek şekle gelir.

Ameliyat sonrası yaklaşık 1 hafta bandaj uygulanır. Bu sürenin sonunda ya da en fazla 10 gün içinde dikişler alınır. Ameliyat sonrası kulak kepçesinde istenmeyen bükülmeler yaşanmaması için geceleri bant takılarak yatılır. Ödem ve kızarıklıklar 3-4 hafta sonra tamamen iyileşir ve kulak kepçesindeki kıvrımlar ortaya çıkar.

 

Kepçe kulak estetik ameliyatı sonrasında hastaların yüksek yastıkta ve sırtüstü yatması, ağır yük taşımaması ve aktif spor yapmaması önerilir. Kadın hastalar saç bandını aksesuar olarak da kullanabildiğinden sosyal yaşantılarına erkek hastalardan daha erken dönebilir.

Daha basit ve ameliyat sayılmayacak kadar küçük bir operasyon olan iple kulak asma ise kalıcı çözüm olmayabilir. Sorunun tekrar etme olasılığı vardır.

Bu operasyonda kulakların arka tarafı uyuşturulur ve deri altından geçirilen ipler ile kulak arkaya doğru çektirilerek sabitlenir. Kıkırdak şekillendirme ile birlikte yapıldığı takdirde oldukça iyi sonuçlar alınabilir.

 

Kepçe kulak rahatsızlığının ve estetik amacıyla yapılan ameliyatların işitme fonksiyonu ile ilgisi yoktur.

 

KBB, Baş, Boyun ve Yüz Cerrahisi Uzmanı

Op. Dr. Yusuf Orhan Uçal

www.orhanucal.com

https://www.instagram.com/orhanucal