Gönderen Konu: Zatürreede aşılama önemli  (Okunma sayısı 381 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Zatürreede aşılama önemli
« : 31 Mayıs 2008, 12:42:12 »
Zatürreede aşılama önemli
Zatürreeden ölümleri engellemede risk grubundakilerin aşılanması büyük önem taşıyor.

ANTALYA - ABD’li bilim adamı Prof. Dr. David Fedson, zatürreeden ölümleri engellemek için 65 yaş üzerindekilere, diyabet, kardiyovasküler ve akciğer hastalıkları olanlar ile kronik böbrek yetmezliği bulunanlara, dalağı alınanlara ve lenfomalı hastalara zatürree aşısının mutlaka yapılması gerektiğini söyledi.


Chicago ve Virginia üniversitelerinde 30 yıl boyunca klinik ve araştırma çalışmaları yapan ve American College of Physicians ve Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Derneğinin üyesi olan Prof. Dr. David Fedson, Türk Toraks Derneğinin 10. Yıllık Kongresi’nde bir konferans vermek üzere Antalya’daydı.

HASTALIĞA VİRÜSLER NEDEN OLUR
Prof. Dr. David Fedson, halk arasında “zatürree” olarak bilinen pnömokok enfeksiyonlarının, özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi ve tehlikeli bir akciğer hastalığı olduğunu söyledi.

Zatürrenin küçük çocukların yanı sıra, yaşlılarda, kalp, şeker, böbrek ve KOAH hastalarında ölümlere yol açabildiğine değinen Prof. Dr. Fedson, zatürreeye çeşitli virüslerin sebep olduğunu, hastalığın kimilerinde hafif, bazı kişilerde ise ağır seyredebildiğini kaydetti.

Zatürreeye neden olan mikrobun kana karışarak, insan vücudunun tamamına yayıldığını, hastalığın tedavisinin zor olduğunu anlatan Fedson, hastalığın beyin zarı iltihabına (menenjit) neden olabildiğini bildirdi.

ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNE RAĞMEN ÖLÜME YOL AÇIYOR
Prof. Dr. Fedson, zatürreeye yakalanan, özellikle yaşlı hastaların yüzde 40’ının hayatını kaybettiğini ifade ederek, zatürreenin antibiyotiklerle tedavi edilebildiğini, ancak her türlü antibiyotik tedaviye rağmen ölümler yaşandığını anlattı. Yaşlılarda zatürreden ölümlerin engellenebilmesi için hastalığın başlamasının önlenmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Fedson, “Bunu yapabilmenin tek yolu aşılamadır” dedi.

AŞI YETERİNCE KULLANILMIYOR
İyi tanınmadığı için zatürree aşısının dünyada yeterince kullanılmadığını vurgulayan Dr. Fedson, “Bazı doktorlar, aşının zatürreeyi tamamen önlemesini bekledikleri için kullanmıyorlar. Zatürree aşısının zatürreyi önlemede, mikrobun kana karışmasını engellemede yüzde 70’lik başarısı var ama doktorlar kızamık aşısında olduğu gibi yüzde 97’lik başarı bekliyorlar. O yüzden bu aşı iyi değilmiş gibi bir izlenim doğuyor. Ancak zatürree aşısı tek bir aşı değildir. 23 aşının karışımından oluşur” dedi.

ERİŞKİNLER DE AŞILANMALI
Prof. Dr. Fedson, Dünya Sağlık Örgütü’nün çocukların aşılanmasına yoğunlaştığı için, erişkinlerin aşılanmasına odaklanamadığına dikkati çekti. Fedson, zatürree aşısının 65 yaş üzerindekilere bir kez, kronik hastalıkları bulunanlara da 5 yılda bir yapılabileceğini bildirdi. Fedson, grup ve zatürre aşısının birlikte yapılabileceğini, her iki aşının önerildiği kişi ve yaş gruplarının aynı olduğunu sözlerine ekledi.

Zatürree, en gelişmiş ülkelerde bile, tanı ve tedavi yöntemlerinin, hastane ve yoğun bakım olanaklarının çok artmasına rağmen sık görülen ve ölümlere neden olan bir hastalık olarak biliniyor. Türkiye’ de her yıl ortalama 500 bin kişinin bu hastalığa yakalandığı tahmin ediliyor.