Gönderen Konu: Yılda 17 milyon insan kalpten ölüyor/6aralık  (Okunma sayısı 437 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Yılda 17 milyon insan kalpten ölüyor/6aralık
« : 02 Haziran 2008, 19:54:01 »
Yılda 17 milyon insan kalpten ölüyor/6aralık
Kalp ve damar hastalıkları açısından Türkiye’nin durumunu değerlendiren Prof. Philip Pool-Wilson, “Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının önemli sebepleri, sigara içme alışkanlığı, yüksek kilo ve gittikçe artan diyabet oranı” dedi.


Dünya Kalp Federasyonu (World Heart Federation) Medyadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Prof. Philip Poole-Wilson, dünyada her yıl 57 milyondan fazla insanın öldüğünü, bunun yaklaşık 17 milyonunun kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını belirtti. Prof. Pool-Wilson, “Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için sigara içme, düzgün beslen, tuz yeme, spor yap ve mutlu ol” dedi.

İlaç firması Bayer tarafından Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen”Kardiyovasküler Risk Yönetimi” konulu seminere katılan Prof. Pool-Wilson, burada Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu. Dünyada her yıl 57 milyondan fazla insanın öldüğüne dikkat çeken Prof. Pool-Wilson, “Bunlardan yaklaşık 17 milyonu da kalp ve damar hastalıklarından ölüyor. Bu ölümlerin de yüzde 80’ini gelişmekte olan ülkelerde oluyor” dedi.

Dünyada insan nüfusunun giderek yaşlandığına dikkat çeken Prof. Pool-Wilson, enfeksiyon hastalıklarından ölümlerin giderek azalacağını dile getirerek, “Önümüzdeki 15 yılda kalp hastalıkları ve inmeden ölüm sayısı çok artacak ve bu gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini etkileyecek” diye konuştu.

Prof. Pool-Wilson, kadınlar ile erkeklerin eşit oranda kalp hastalığına yakalandıklarını, ancak erkeklerin kalp hastalığına kadınlardan daha erken yaşlarda, yaklaşık 10 yıl daha önce yakalandıklarını anlattı.

TÜRKİYE’DEKİ DURUM
Kalp ve damar hastalıkları açısından Türkiye’nin durumunu da değerlendiren Prof. Philip Pool-Wilson, “Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarının önemli sebepleri, sigara içme alışkanlığı, yüksek kilo ve gittikçe artan diyabet oranıdır. Çünkü Türkiye’de yiyecekler çok güzel, çok lezzetli. Çok güzel pişiriliyor. İnsanlar çok fazla yedikleri için bu problemler ortaya çıkıyor” dedi.

Fakirlerin yiyecek bulamadıkları, zenginlerin ise yağlı yiyecekleri çok tükettikleri için kötü beslendiklerini kaydeden Prof. Pool-Wilson, insanların hareketsiz bir yaşam sürdürdüklerini, spor yapmadıklarını, bunun da kardiyovasküler hastalıklar riskini ciddi oranda artırdığını bildirdi.

Prof. Pool-Wilson, bir gazetecinin, “Evlilikte yaşanan mutsuzluklar sonucu depresyona giren kadınların kalp hastalıklarına yakalanma riski daha yüksek midir?” şeklinde sorması üzerine de, bunun komplike bir durum olduğunu, kalp hastalıklarının depresyona sebep olabileceği gibi, depresyonun da kalp hastalıkları için bir riskfaktörü olduğunu söyledi. İnsanların kendini iyi hissetmesi ile kalp hastalığı arasında ilişki olduğuna dikkat çeken Prof. Pool-Wilson, “Eğer kendini mutlu hissediyor ve gülüyorsan, kalp hastalığı geçirme riskin azalır. O sebeple gülmek gerekiyor” dedi. Ancak insanların mutlu olmalarının önünde bazı yapısal problemler olduğunu vurgulayan Prof. Pool-Wilson, çok küçük bir evde yaşayanların, çok çocuğu olanların, maddi sorunlar yaşayanların, evde sigara içilmesinin, sürekli mutfak işleri ile uğraşanların mutlu olmalarının daha zor olduğunu belirtti.

“KALP HASTALIKLARI GECİKTİRİLEBİLİYOR”
Bir gazetecinin “İnsan ömrünün uzatılması yönünde çalışmalar var. İnsan ömrünün uzamasıyla kalp hastalıkları artacak mı, azalacak mı?” şeklindeki sorusu üzerine de Prof. Pool-Wilson, koruma yöntemiyle hastalıkların geciktirilebildiğini, yani 50 yaşında olabilecek kalp hastalığını 70 yaşına atabildiklerini, ancak önleme konusunda başarılıolunamadığını kaydetti. Prof. Pool-Wilson, koruyucu hekimlikle 60-70 yaşındaki insanlarda kalp hastalıkları sayısının azaltılabildiğini, ancak 80 yaş grubunda hastalığın ve buna bağlı ölümlerin arttığını söyledi.

Bütün hastalıkların, genetik ve çevresel faktörlerin etkisi altında olduğuna işaret eden Prof. Pool-Wilson, bütün kardiyovasküler hastalıklar için 9 risk faktöründen bahsedileceğini, bu faktörler arasında bulunan kolesterol ve diyabetin genetik bir durum olduğunu, ancak genetik olmayan risklerin de bulunduğunu belirtti.

Prof. Pool-Wilson, “Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için sigara içme, düzgün beslen, tuz yeme, spor yap ve mutlu ol” dedi.

Çevrimdışı black_tower91

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.472
  • Puan 48
  • Cinsiyet: Bay
  • DAvid Villaa
    • MSN Messenger - black_tower91@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Yılda 17 milyon insan kalpten ölüyor/6aralık
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2008, 15:16:36 »
saol