Gönderen Konu: Yapay kıkırdak devri  (Okunma sayısı 462 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Yapay kıkırdak devri
« : 06 Şubat 2008, 00:17:57 »
Yapay kıkırdak devri
Eklem kıkırdağı darbe veya kullanıma bağlı olarak zarar görürse vücudun diğer dokuları gibi hızlı ve tam olarak iyileşemez.

Eklem kıkırdağı sert ve elastik bir örtü biçiminde eklemlerdeki kemik uçlarını kaplar ve iki kemiğin birbiri üzerinde yumuşak ve sürtünmesi en aza indirgenmiş biçimde hareketini sağlar. Bununla beraber eğer eklem kıkırdağı darbe veya kullanıma bağlı olarak zarar görürse vücudun diğer dokuları gibi hızlı ve tam olarak iyileşemez. Sonuçta yaralanmış kıkırdak sonucunda ortaya çıkan kemiğin eklemde diğer tarafa direkt teması ile ağrı ve hareket kısıtlılığı ortaya çıkar.

Gelişen teknoloji ve biyolojik mühendislik, diz eklem kıkırdağı hasarlı insanlar için umut kaynağı oldu..

Hastanın kendisinden kıkırdak nakli
Hastanın diz, ayak bileği eklemlerinin kıkırdaklarının hasarlanmış bölgelerine hastanın aynı dizinden alınan kıkırdak-kemik silindirlerinin naklidir. Bu parçalar mozaik biçiminde hasarlı bölgelere döşenir. Burada en önemli sorun kıkırdak alınan bölgelerde eksilen kıkırdak alanının dizde başka problemlere neden olması ve 2 cm kare alanın üzerinin bu yöntemle doldurulmasının sorunları arttırmasıdır. Ayrıca alınabilecek silindir çapı 1 cm yi geçemez. Bu durumda 1.2 cm bir boşluğu doldurmak için 2 veya 3 silindir alınması gerekir. Kıkırdak alınan bölgeler diz kapağının hareket ettiği alanlardır. Hastada diz kapağı eklemine bağlı kıkırdak sorunları varsa bu işlem yapılamaz.

2 cm kare üzeri alanların doldurulmasında yapay kıkırdaklar çıkmadan en önemli tercihlerden biri kadavradan nakil idi. Buradaki en önemli sorun kadavra-hasta kemikleri arasındaki uyum ve kaynamanın iyi olmasına rağmen kıkırdakların uyumu kötüdür ve kadavra kıkırdağı zaman içinde önemli oranda vücut tarafından emilmektedir.

Yapay kıkırdak ile nakil
Yapay kıkırdak aslında hastanın kendi kıkırdağının yerleşip normal kıkırdak halini almasını sağlayan gözenekli bir iskelettir. Bu buluşu yapan küçük firma, dünyanın en büyük tıp malzemeleri üreticilerinden Amerikalı bir firma tarafından astronomik bir ücretle satın alındı.

Hastanın hasarlı kıkırdağının bulunduğu alana silindir biçiminde yuvalar açılarak bu yuvalara yine silindir biçimli yapay kıkırdak (gözenekli iskelet) yerleştirilir. Silindirin derin bölümünün içine hastanın kemik hücreleri dolarak orijinal hasta kemiği haline gelmesini sağlar. Silindirin eklem yüzeyindeki bölümünde ise normal kıkırdak yapısında kıkırdak oluşur. Böylece hastada başka sorunlara neden olabilecek başka bölgeden kıkırdak alınması gerekliliği de ortadan kalkar. Ayrıca 3-4 cm2 lik alanlar da doldurulabilir.

Operasyon büyük oranda artroskopik (2 küçük delikten) yapılmaktadır. Hastaların çoğunda hastanede yatmaya gerek yoktur. Hastalar ağrısız ve dizlerini bükebilir durumda taburcu olurlar. Hastalar genellikle 6. ay sonunda sportif faaliyetlere döner.