Gönderen Konu: www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması  (Okunma sayısı 779 defa)

Çevrimdışı weathered

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 1.909
  • Puan 65
  • Cinsiyet: Bay
  • OyunSiteniz.Com
    • Profili Görüntüle
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) resmi internet sitesinde yayınlanan son raporundan derlenen bilgilere göre, her birey, kaçınılmaz olarak güneşten gelen ultraviyole ışınlara (UV) maruz kalıyor. UV ışınlarına aşırı maruz kalmak başta cilt kanserleri ve katarakt olmak üzere, pek çok ciddi hastalığa yakalanma riskini artırdığını kaydeden WHO uzmanları, her bireyin sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi ve sürdürmesi için bir miktar UV ışını alması gerektiğine de dikkati çekiyorlar.

“Makul miktarda alınan UV ışınlarının, kemiklerin gelişimi ve sağlığı açısından hayati rol oynayan D vitamini üretiminde önemli rol oynadığı” belirtilen WHO Raporunda, UV ışınlarına fazla maruz kalmak kadar, yetersiz alınmasının da bir dizi kronik rahatsızlığa davetiye çıkarabileceği belirtiliyor.

UV ışınlarının hangi şiddette olduğunu güneşin açısı, gökyüzünün bulutlu ya da açık olması, bulunduğunuz yerin yüksekliği, bulunulan yerin ekvatora yakın bir enlemde olup olmaması gibi faktörler belirliyor. Uzmanlar, ayrıca, cilt renginin de önemli bir faktör olduğuna dikkati çekerek, açık tenlilerin UV ışınlarına daha kısa sürelerle maruz kalmaları gerektiğini kaydediyorlar.

WHO raporunda, gerekli miktarda D vitamininin vücutta bulunmasının, raşitizm, kemik erimesi gibi kemik hastalıklarına yakalanma riskini azalttığına işaret edilerek, güneş ışınlarının bazı kanser türleriyle, bağışıklık sistemi rahatsızlıklarına yararlı olduğunu kanıtlamak üzere çok yoğun bilimsel araştırmalar yapıldığı hatırlatılıyor.

Raporda, özellikle düşük rakımlarda yaşayan ve D vitamini içeren özel diyetlerle beslenmeyen toplulukların, gerekli D vitamini elde etmek için en büyük kaynaklarının güneş olduğu kaydediliyor.
D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamin.

Kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir. D vitamini sindirim sisteminden kalsiyum emilimini artırır ve kemiklerde kalsiyum birikimine yardım eder. D vitamini kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırarak artırır. Özellikle bağırsak dokularındaki epitel hücrelerde kalsiyum emilimine yardım eden, kalsiyum-bağlayıcı proteinlerin oluşumunu artırır. Ön maddesi deri altında bulunur. Güneş ışınlarının etkisiyle D vitaminine dönüşür. Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsakta emilimi ve vücutta kullanımı için gereklidir. Kuvvetli kemik ve dişler, bu vitaminin kalsiyumu buralara yerleştirmesiyle olur.

Küresel Isınma

İnsan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma deniyor. İklim sisteminde vazgeçilmez bir yere sahip olan sera gazları, güneş ve yer radyasyonunu tutarak, atmosferin ısınmasında başlıca etkendirler. Sera gazlarının bulunmaması durumunda yeryüzünün sıcaklığının bugüne göre 30oC daha soğuk olacağı hesaplanmıştır. Son yıllarda atmosferde çeşitli insan aktivitelerinden kaynaklanan nedenlerle karbondioksit, metan, ozon ve di azot monoksit gibi gazlardan oluşan sera gazları, yeryüzü sıcaklığında belirgin artmalara sebep oluyor. Sera etkisinin artması, troposferin ısınmasında, stratosferin de soğumasında en önemli etken olarak gösteriliyor.

Sera Gazları :
-Karbon dioksit (CO2)
- Metan (CH4)
- Nitrik oksit (N2O)
- Hidroflorokarbon (HFC)
- Hidrokarbur perflor (PFC)
- Kükürt heksaflorit (SF6)
- Su buharı H2O)

İnsan Sağlığına Etkileri

Küresel ısınma, kalp, solunum yolu, bulaşıcı, alerjik ve diğer bazı hastalıklara sebep olacak. Sürekli sıcak hava, seller, fırtınalar gibi hava olayları, psikolojik rahatsızlıklar, hastalıklara ve ölümlere yol açacak. Yeni alanlara yayılan böcekler ve diğer hastalık taşıyıcılar, bulaşıcı hastalıkların çoğalmasına neden olacak. Hava sıcaklığının artması ve su kaynaklarındaki azalma, kolera tipi hastalıkları yaygınlaştıracak. Üretimdeki bölgesel azalmalar sonucu, açlık ve kötü beslenmede artışlar görülecek. Böcek yumurtalarının ölmesini sağlayan gece ve kış soğuklarının hafiflemesi, önemli bir sorun olacak. Kimi bölgelerde şiddetli kuraklık dönemlerinin ardından gelecek aşırı yağışlar, virüs mutasyonlarının artmasına, buna bağlı olarak da sıtma gibi hastalıkların yayılmasına neden olacak. Öte yandan tarım bitkilerinde görülen hastalıklarda da sıcaklıkla birlikte artış gözlenecek. www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması
Buzulların erimesi ve sıcaklık artışı, okyanuslardaki suları genleştirip, denizlerin seviyesini yükseltecek. Deniz seviyesinin yükselmesi, kıyılardaki toprak kaybının yanı sıra, kıyılara yakın temiz su kaynaklarının denizle birleşmesine neden olacak. Artan buharlaşma yüzünden göl ve ırmaklarda meydana gelecek su kaybı, 21. yüzyılın en önemli meselelerinden biri olacak. Tatlı su kaynaklarının kalitesinde, tuzlu su karışımı nedeniyle azalma olacak.
Tarım, turizm ve diğer ekonomik aktiviteler bu durumdan olumsuz etkilenecek; gelişmekte olan birçok ülkede yerli halkın beslenme ve yakıt kaynakları yok olacak. Yüksek deniz seviyesi, yüksek gel-git, kuvvetli dalga ve tsunami gibi riskli doğa olaylarına sebep olacak. Deniz seviyesindeki yükselmesiyle düz alanlar seller altında kalarak, kıyılardaki üretim alanları zarar görecek. Bunun sonucu milyonlarca insan kıyı alanları ve küçük adalardan göç edecek. Kurak bölgelerdeki çiftçiler daha çok sulama yapıp, daha fazla tarım ilâcı kullanacaklarından, bu bölgelerde tarımsal etkinliklerin maliyeti artacak. Gelişmekte olan ülkelerin kurak ve yarı kurak alanları, bazı kıyı alanları, deltalar ve küçük ada gibi bölgeleri tehlike altında kalacak. Kırsal alanlarda doğal kaynakların verimliliğindeki gerileme sonucu, kırsal alandan kente göç hızlanacak.

www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması www.r10.net küresel ısınmaya hayır seo yarışması