Terlemeye botokslu çözüm
Botoks, koltuk altı, el ve ayaklardaki terlemelere karşı da olumlu sonuçlar verdi.
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Memişoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücut için doğal, fizyolojik bir olay olan, özellikle yaz aylarında hemen hemen herkesin şikayet ettiği terlemenin, bazı kişilerde hastalık düzeyinde olduğunu belirtti.Tıp dilinde (hiperhidroz) olarak adlandırılan aşırı terlemenin, çoğunlukla 13-19 ve 20'li yaşlarda başladığını ve her 100 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü ifade eden Memişoğlu, ''Bu kişilerin şikayetleri yaz kış devam eder. Öyle ki biriyle tokalaşmaktan, önemli bir toplantıda takım elbise giymekten bile korkarlar. Terleme şikayetleri vücudun genelinde görülebildiği gibi eller, ayaklar ve koltuk altlarında yoğunlaşır'' dedi.
Memişolğu, ter bezlerinin aşırı aktivitesinin neden olduğu hastalığın nedeninin tam olarak bilinmediğini, ancak hastaların yaklaşık 3'te birinde benzer bir sorunu olan bir akrabasının bulunmasının, genetik olma olasılığını artırdığını kaydetti.
Hastalar için bugüne kadar ilaçlı tedavi ve deodorant uygulamasının da yer aldığı çeşitli tedavi yöntemleri geliştirildiğini, ancak son dönemlerde botoks uygulamasının tedavideki etkinliğinin kanıtlandığını ifade eden Prof. Dr. Memişoğlu, şunları söyledi:
''Bugüne kadar estetik amaçlı olarak yüzdeki kırışıklıklara karşı uygulanan botoks, kişinin sosyal yaşantısını olumsuz etkileyen aşırı terlemeye karşı en geçerli tedavi yöntemi haline geldi. Deri altına enjekte edilen bir ilaç olan botoksu, terleme hastalarına öneriyoruz. Terlemenin yoğun olduğu deri altına çok az miktarda enjekte edilen botoks, ter bezlerine ulaşan sinirlerin çalışmasını geçici süre bloke ederek ter üretimini engelliyor. Bu yöntemin herhangi bir yan etkisine de bugüne kadar rastlanmadı.''
Prof. Dr. Memişoğlu, botoksun, yapıldığı bölgedeki duyu hislerini etkilemediğini, sadece ter bezlerine etki yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:''Botoks, çok ince uçlu iğnelerle terleyen bölgeye sık aralıklarla uygulanır. Uygulama en fazla yarım saat sürer. Uygulamadan sonraki ilk hafta içerisinde iyileşme gözlenir. Botoksun etkisi genellikle 7 ile 12 ay sürer, etki geçmeye başladığında ikinci uygulama yapılır.''
Botoks uygulamalarına devam edilmemesi halinde ise uygulanan bölgelerde kalıcı bir değişiklik olmayacağını ve terleme düzeyinin yavaş yavaş tedaviye başlanılan seviyeye geleceğini dile getiren Prof. Dr. Memişoğlu, ''Ancak, uygulamanın belirli aralıklarla devamı halinde kişiye büyük rahatsızlık veren, giyilen giysinin üzerinden kendini gösteren olumsuz görüntülerin neden olduğu rahatsızlıklar yaşanmayacaktır'' dedi.
Prof. Dr. Memişoğlu, terlemeyi tetikleyen en önemli faktörlerin ise egzersiz, sıcak veya soğuk, alkol, kahve, çay, baharatlı gıdalar ve stres olduğunu, hasta kişilerin en azından aldıkları gıdalara dikkat ederek hastalığın seyrini yavaşlatabileceklerini sözlerine ekledi.