Gönderen Konu: Terlemek Nedir, ve Neden Terleriz  (Okunma sayısı 832 defa)

Çevrimdışı weathered

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 1.909
  • Puan 65
  • Cinsiyet: Bay
  • OyunSiteniz.Com
    • Profili Görüntüle
Terlemek Nedir, ve Neden Terleriz
« : 26 Ocak 2009, 23:03:52 »
Yaz sicaklarini fazlasiyla hissettigimiz su günlerde, hepimizin en büyük kabusu onca deodoranta ve parfüme ragmen terlemek ve bunla beraber yasadigimiz koku problemi… Her ne kadar hos bir durum olmasa da terleme tüm saglikli insanlarda olmasi gereken vücudun su, tuz ve isi dengesini saglayan fizyolojik bir olaydir. Ancak yine de bunu önlemenin çaresi yok degil… Terleme nedir? Terleme tümüyle istemimiz disinda gelisen, metabolizmamizin dogal bir fonksiyonudur. Üstelik vücudumuz için iki önemli islevi vardir; cildi nemlendirip, vücut isisini sabitler ve vücudun bosaltim sistemine katkida bulunur.

Ter aslinda salgilandiginda renksiz ve kokusuzdur. Fakat, bakteriler koltukalti gibi sicak ve nemli ortamlarda hizla çogalarak bu salginin kötü kokmasina neden olur.

Neden terliyoruz?

Genellikle ortam sicakliginin yükseldigi, dans, spor gibi fiziksel aktiviteler sirasinda terleriz. Bu sekilde vücut isimizi sabit tutmus oluruz. Zatenin bunun için vücuda yayilmis en az 2 milyon ter bezi görev yapmaktadir. Fiziksel aktiviteler disinda da heyecan, korku, utanma ve sikilma gibi pek çok olay, fizyolojik bir neden olmadigi halde bizi terletir.

Vücut isisi dis sicakliklar veya gerilim yüzünden artis gösterdiginde kan dolasimi hizlanir. Böylece, ter bezlerinin aktif hale geldigi vücudun üst kismina dogru bir sicaklik akimi baslar. Deri üzerinde olusan ter bu durumda hemen buharlasip, deriyi sogutur. Bu sayede insan bir gün içinde kendini fazla yormadan iki litreye kadar su kaybeder. Terlemenin ikinci önemli fonksiyonu ise vücuttaki zehirli maddelerin disari atilmasidir. Bu nedenle saunalara sik sik gidilmesi önerilir.

Ayni kosullarda terleme orani kisiden kisiye göre de degisebilir. Ortalama olarak bir insan günde 0.5 ile 1 litre arasi terler.



Terlemeye karsi ne yapabiliriz?

Ter kokusu için çok çesitli çözümler var. En önemlisi temiz olmak. Bunun yanisira da terlemenin yarattigi rahatsizligi bir takim önlemler alarak en aza indirebilirsiniz;

Rahat ve hava alan kiyafetler giyin. Özellikle pamuklu kiyafetleri tercih edin.
Vücut temizligine özen gösterin. Özellikle koltuk altinda olusan istenmeyen tüyleri alarak kötü kokuyu büyük ölçüde önleyebilirsiniz.
Kahve, alkol ve yakici gidalardan uzak durun.
Ne kullanmaliyiz?

Ter kokusunu azaltmanin iki yolu var; Deodorant ve antiperspirantlarla gün boyu hos kokmak çok zor degil. Ancak deodorant ve antiperspirant birbirinden ayri seylerdir. Bu iki ürün en çok terlemeye karsi verdikleri savas konusunda birbirlerinden ayrilirlar;

Deodorantlar

Deodorantlar antibakteriyel bazi maddeler ve alkol içerirler. Bu sayede de bakteri üremesini denetim altina alarak, ter kokusunun olusmasini önlerler. Terin ayrismasi için bakteriler belirli enzimlere gerek duyar. Bu nedenle bazi deodorantlar bahsedilen bu tür enzimlerden içerir. Diger yandan ise daha çok parfüm yaglari içerdiklerinden dolayi da güzel koku yayarlar. Örnegin Fa dedodorantlari hijyenik tazelik sunarlar ve bu sayede de bakteri artisini durdururlar. Bu sayede deri hem korunmus hem de bakim görmüs olur.

Deodorant kullanirken dikkkat etmeniz gereken en önemli nokta deodoranti temiz ve kuru koltuk altina uygulamanizdir. Terli bir koltuk altina deodoranti sikmak, olusmus ter kokusu ile deodorantin karisimindan olusan daha agir ve kötü bir kokuya neden olur. Ayrica giysinin üzerine sikmak da kokuyu engellemez. Bu arada sprey deodorantlari, koltuk altina 15 cm'lik mesafeden kutuyu dik tutarak püskürtmeniz gerektigini de sakin unutmayin.



Anti-perspirantlar

Antiperspirantlar, terlemeyi deodorantlara oranla daha fazla önlerler. Ter oranini ayarlayip, çok fazla ter üretilmesine engel olurlar. Ter üretimini aliminyum tuzlari sayesinde engelleyip, ter bezlerini sikistirirlar. Içerdikleri alüminyum kloride ve benzeri aktif maddeler ile vücuttaki terlemeyi engeller, nemi azaltir ve kokulari sayesinde de tazelik verirler. Içindeki maddelere göre etki süresi ve gücü degisim gösterir.

Ancak antiperspirant ürünler daha çok pudrali formül içerdikleri için, genellikle koltuk altina uygulanmalidir. Kiyafet üzerine sikilan antiperspirant ürünlerin hiçbir etkisi yoktur. Koltuk altina sürülen antiperspirant ürün, ter bakterilerinin pudra tabakasi disina çikmasini engeller ve böylece bakteriler kuruyup gider. Alkol içermediklerinden dolayi vücut için son derece hafiftirler. Ayrica ferahlatici bir etki saglarlar.

Tercihiniz ister deodorant, ister antiperspirant olsun, her ikisi de ter kokusunu azaltmak ve günlük yasamda karsilasacaginiz gergin veya stresli anlari kolaylastirmak için size yardimci olacakti
 
 

Çevrimdışı Hamza

  • Osc Kurucu
  • 1. SINIF ÜYE
  • ********
  • İleti: 161.429
  • Puan 13008
  • Cinsiyet: Bay
  • Dünyanın En Çok Mesaj Gönderen Üyesi :))
    • Profili Görüntüle
    • Hosting
Terlemek Nedir, ve Neden Terleriz
« Yanıtla #1 : 27 Ocak 2009, 00:29:48 »
Bilgi İçin Sağol