Gönderen Konu: Soğuk hava değil 'mikrop' hasta ediyor...  (Okunma sayısı 354 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Soğuk hava değil 'mikrop' hasta ediyor...
« : 05 Şubat 2008, 16:46:17 »
Soğuk hava değil 'mikrop' hasta ediyor...

--------------------------------------------------------------------------------
Özellikle mevsim geçişlerinde kendini gösteren solunum yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıklara karşı temizlik unsurunun önemli olduğu bildirildi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu mevsimlerde, enfeksiyon hastalıkları yönünden çeşitli risk faktörleri olduğunu belirterek, "Havaların soğumaya başlamasına bağlı olarak kapalı mekanların yeterince havalandırılmaması, çocukların okul ve kreşlerin açılmasıyla bir arada uzun süre vakit geçiriyor olmaları ve temizlik koşullarına dikkat edilmemesi gibi nedenler, ortamdaki mikrobun hızla yayılmasına olanak tanıyor" dedi.

"Soğuk havanın hastalık habercisi olduğu yönündeki düşüncelerin yanlış olduğunu" ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, "Soğuk havanın sağlık üzerine olumsuz etkisi sıcaktan daha az. Bu nedenle soğuktan değil sıcak havadan korkun" diye konuştu.

Ceyhan, soğuk havada, mukozanın soğuması nedeniyle genellikle burun akıntısı ve kas tutulması görüldüğünü anlatarak, genellikle soğuk havanın mikropların üremesi için uygun olmadığını, yaz aylarında ise bu riskin daha fazla olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde görülen grip, nezle, zatürre gibi rahatsızlıkların insanların kapalı mekanlarda uzun süre bir arada kalmaları nedeniyle yayıldığını söyledi.

Mikroorganizmaların, kalabalık ortamlarda daha kolay yayılabildiğini hatırlatan Ceyhan, solunum yolu hastalıklarına etken olan nedenler arasında "El kirliliğine" dikkati çekti. Ceyhan, " Bu nedenle eller sık sık yıkanmalı. En az 10 saniye akan suyun altında bol sabunla ve parmak ile tırnak aralarının ovularak yıkanması yeterli" dedi.

Ceyhan, grip aşısının düzenli olarak her yıl yaptırılmasını önerdiklerini belirterek, "Gripten korunmak için 6 ayın üzerindeki herkese grip aşısı yapılmalı" diye konuştu.