Gönderen Konu: Sigara ve stresin kalbe zararları  (Okunma sayısı 405 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Sigara ve stresin kalbe zararları
« : 31 Mayıs 2008, 12:24:45 »
Sigara ve stresin kalbe zararları
Sigara ve stresin kalbe zararları
MERSİN (İHA) - Özel Doğuş Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Direktörü Doç. Dr. İlhan Mavioğlu, kalp damarlarının tıkanmaması için sigara kullanımından ve stresten uzak durulması gerektiğini belirterek, "Kalbimiz vücudumuzun en dikkat etmemiz gereken organıdır. Kalp krizi kalp damarlarındaki tıkanıklığın ilk işareti olabilir" dedi.

Mavioğlu, yaptığı açıklamada, koroner by-pass cerrahisi hakkında bilgiler verdi. Koroner by-pass cerrahisinin, koroner damarlardaki darlıkların ötesine kan getirecek bir işlem olduğunu ve kalp ve damar cerrahları tarafından yapıldığını belirten Mavioğlu, "Kalp damarları, kalbin oksijen ve besin ihtiyacını sağlayan kan damarlarıdır. Kalbin, kanı tüm vücuda sürekli pompalaması için bu besinlere ve yakıta ihtiyacı vardır. Kalp kası vücudun diğer kasları gibi asla dinlenmez. Gece ve gündüz sabit bir yakıta ihtiyaç duyar. Eğer kalp yeteri kadar yakıt elde edemez ise iskemik kalp hastalığı gelişir" diye konuştu.

Kalbe kan getiren damarlarda daralma veya tıkanma olduğunda kişinin göğüs ağrısı hissedebileceğini veya kalp krizi geçirebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. İlhan Mavioğlu, kalp krizinin, kalp damarlarının tıkanmasının ilk işareti olabileceğini kaydetti. Mavioğlu, "Cerrahi tedavi, sol ana kroner hastalığında, çok sayıda damarda sorun olduğunda veya kalbin pompalama fonksiyonu yapan boşluğun fonksiyonları bozuk olduğunda diğer tedavi yöntemlerinden daha fazla fayda sağlar. Eğer hastada ilaç ile kontrol edilemeyen anjina pekrotis varsa yine cerrahi tedavi uygundur" şeklinde konuştu.

Mavioğlu, kalp damarlarının tıkanmaması için sigara kullanımından ve stresten uzak durulması gerektiğini de sözlerine ekledi.