Gönderen Konu: Ramazanda insanlar neden sinirli olurlar  (Okunma sayısı 422 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Ramazanda insanlar neden sinirli olurlar
« : 05 Şubat 2008, 16:41:14 »
Ramazanda insanlar neden sinirli olurlar

--------------------------------------------------------------------------------
Psikiyatri Uzmanı Dr. Murat Altun, ''Ramazan ayında insanların sinirli olmasının sebebi sigara ve alkol alan kişilerin bu alışkanlıklarını bırakması, uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesi ve çay bağımlılığıdır'' dedi.

Altun, Ramazan ayında insanların sinirli olmasının sebeplerinden ilkinin özellikle sigara bağımlılarında görülen nikotin eksikliği olduğunu söyledi. Nikotinin vücutta keyif verici bir madde olduğunu belirten Altun, ''Nikotin eksikliği ile doğal olarak insanlar sinirli oluyor. Özellikle Ramazana uyum problemleri görülüyor'' dedi. Yılın 11 ayı alkol alan insanların bir anda alkolü bırakmalarının da sinirlilik sebebi olduğunu vurgulayan Altun, şunları kaydetti: ''Bu da çok ciddi yoksunluk sağlamalarına sebep olmaktadır. Bu insanlarda özellikle depresyon, terleme, gece uyku bozuklukları ve sinirlilik çok sık görülmektedir. Üçüncü olarak uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesine bağlı olarak insanlarda bir sıkıntı ve sinirlilik hali oluşmaktadır. Ramazan ayında insanların sinirli olmasının sebebi sigara ve alkol alan kişilerin bu alışkanlıklarını bırakması, uzun süreli açlıklarda vücuttaki şeker oranın düşmesi ve çay bağımlılığıdır.''

ÇAY BAĞIMLILIĞI EKSİKLİĞİ

Diğer bir sebebin ise Türkiye'ye has bir etken olduğunu belirten Altun, ''İnsanlar günün büyük bölümünde çay içmeye alışıktırlar. Buna bağlı olarak insanlar ramazan ayında çay içemediklerinden dolayı çayın içindeki keyif verici ve uyanıklık sağlayan maddenin çok ciddi eksikliğini hissederler. Böylece uyanıklıkta, dikkatlerinde azalma, sıkıntı ve sinirlilik hali sık şekilde görülmektedir'' dedi.

RAMAZANDA UYKU BOZUKLUKLARI

Ramazanda gördükleri bir problemin de uyku bozuklukları olduğunu bildiren Altun, ''uyku bozukluklarının temelde iki nedeni vardır. Bir tanesi insanların sahura kalkmaya bağlı olarak uykularının, uyku döngülerinin tam ortalarında uyanmaları ve buna bağlı olarak da insanların uykularını tam alamamaları, ikinci sebebi de oruç açıldıktan sonra bazı insanların bütün gün alamadıkları çayı ve sigarayı bir anda almaya çalışmalarıdır'' dedi. Altun, iftar ile sahur arasında çay ve sigara tüketiminin artmasının da uykuya dalmada çok ciddi problem meydana getirdiğini sözlerine ekledi.