ÖSS felç etmesin
ÖSS felç etmesin
Aşırı kaygı geri dönülmez yollara sokabiliyor. Öğrencilere sınav öncesi taktikler...
01.06.2008 10:13
Aşırı kaygının, hafıza merkezini geçici olarak felç edebildiği bildirildi.
1. Akdeniz Eğitim Fuarında, anne ve babalar ile öğrencilere sınav kaygısı ve kaygıyla başa çıkma yöntemlerini anlatan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günseli Oral, sınava girerken bir miktar kaygının iyi olduğunu, ancak bu kaygının panik yaratmayacak düzeyde kalması gerektiğini söyledi. Paniğin, hafıza merkezini birkaç saatliğine bloke edebileceğini belirten Doç. Dr. Oral, ''Stres hormonları hafıza merkezini etkiliyor. Bu nedenle aşırı kaygı, hafıza merkezimizi geçici olarak felç edebilir'' dedi.
Kaygının insanları hasta edip, bağışıklık sistemini çökertebildiğini bildiren Doç. Dr. Oral, ''Kaygıdan dolayı kanınıza fazlaca hormon veriyorsanız, bu hormonlar, hücreyi çalışamaz hale getiriyor. Hücrelerin iletişimini de etkiliyor. Dolayısıyla kötü hücreler artıyor ve hastalanıyoruz'' diye konuştu.
-KAYGIYI AZALTMANIN YOLLARI-
Uykunun kaygıyı azaltmada ve başarıyı artırmada çok önemli rolü olduğunu
belirten Doç. Dr. Oral, şunları söyledi:
''Öğrenciler normal çalışmalarına devam etsinler ancak uyku düzenine de
dikkat etsinler. Uyku, beynin şarj durumudur. Bir insan için normal uyku süresi 8 saattir. Öğrenmede sorununuz varsa gidin uyuyun, şekerleme yapın. Uykunuzu alın, ondan sonra taptaze kalkarsınız. Akşamüstü pili biter gibi oluyorsanız, çok yorulmuşsanız, biraz uyuyun. 5-10 dakikalık uyku ile zihniniz sizi 4-5 saat daha rahat götürür.''
Doç. Dr. Oral, uykunun beyni ve vücudu yeniden yapılandırdığını, uykuda geçen zamanın kayıp olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirtti.
Kaygıyı azaltmanın bir diğer yolunun da çocukları olumlu motive etmek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Oral, ''Çocuklarınıza, kötü düşünceler geldiğinde onları kovmasını öğretin. Olumsuz cümleleri, olumlu cümlelerle değiştirin. Örneğin 'Ya çalışmadığım yerlerden soru gelirse' yerine, 'Bildiğim yerlerden sorular çıkacak' cümlesiyle değiştirmeye çalışın'' dedi.
-''ÇOCUK SINAVI KAYBEDEBİLİR AMA SİZ DE ONU KAYBETMEYİN''-
Sınavdan sonra öğrencilerin kötü bir notla da gelme ihtimali olduğunu belirten Doç. Dr. Oral, anne ve babalara, ''Alın çocuğunuzu karşınıza, geçen dönemi tekrar gözden geçirin. Onu kötülemeyin. Çocuk sınavı kaybedebilir ama siz de onu kaybetmeyin'' diye konuştu.
Sınava yaklaşırken öğrencilerin diyetinin de çok önemli olduğuna bildiren Doç. Dr. Oral, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin kaygıyı azalttığını ifade etti. Doç. Dr. Oral, sınava yaklaşılan son dönemlerde, çocuklara yağlı yemeklerin yedirilmemesinin iyi olacağını söyledi.