Gönderen Konu: Oruç vücudu toksinlerden arındıyor  (Okunma sayısı 418 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Oruç vücudu toksinlerden arındıyor
« : 06 Şubat 2008, 00:20:40 »
Oruç vücudu toksinlerden arındıyor
Hospitalist Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih Başar oruc’un faydaları ve vücuduzda yaptığı olumlu etkileri haber7 için açıkladı. İşte o faydalar:

Mübarek Ramazan Ayı’nın başlamasıyla beraber, islam alemi oruç tutmaya başlar. Oruç İslamiyetle beraber diğer dinlerde de bir ibadet şekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Oruç tutmaktaki amaç sadece nefsimizi köreltmek değildir. Bu bir aylık dönemde ibadet ederek ruhumuzu besler ve yenilerken, kötü alışkanlıklardan uzak durarak vücudumuzu da yenileriz. Oruç tutmak aslında bilinen en eski detoks yöntemidir.



Detoks nedir?

Detoks, vücudumuzu zehirli maddelerden ve parazitlerden arındırmak için yapılan diyet, egzersiz ve yaşam tarzı değişikliklerinin tamamına verilen isimdir. Toksin denen bu zehirli maddeler ve parazitler, vücudumuza başlıca bilinçsiz beslenme yoluyla girerler. Bu besinleri kullanıp zehirlerden etkilenen organlarımız yorgun düşer. Bir de büyük şehir hayatının stresi işin içine girince, ruhumuz da yorulur. Çeşitli kronik hastalıklar boy göstermeye başlar. Bu durumdaki hastalar doktor doktor gezerler, fakat şikayetlerine çare bulamazlar. Detoksa başlayarak bu şikayetlerden kurtulmak mümkün olabilmektedir. Ramazan ayı ve oruç tutmak bunun için çok güzel bir fırsattır.



Kimler Oruç Tutmalıdır?

İlaç kullanan, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalığı, sara hastalığı, hipertansiyonu olan ve gebe olan, süt veren bireylerin oruç tutmaya başlamadan önce mutlaka doktoruna danışması gereklidir. Aksi taktirde geri dönüşü olmayan sağlık problemleri oluşabilir. Hastalığı olmayan kişiler bile oruç tutarken rahatsızlanabilmekte, gizli hastalıklar su yüzüne çıkabilmektedir. Bu yüzden sağlıklı veya hasta herkezin, oruç tutmaya karar verdiğinde sağlık durumunu gözden geçirmesi gerekir.



Detoks Ne Zaman Yapılmalıdır?

İdeal olarak, bir detoks planının oruç öncesi başlaması gerekir. Bunun nedeni bireyin vücudunun ve ruhunun bu yaşam tarzına daha önceden adapte olabilmesidir. Aynı zamanda başlanan oruç ve detoks programı, bireyde ibadet-sağlık ikilemi yaratabilir. Ruh ve beden sağlığı için başlanan bir ibadet, hastalıkla sonuçlanabilir. Bu yüzden ramazandan en az bir ay önce detoks programları başlatılmalı, birey nasıl yiyip içeceğini planlayabilmelidir. Daha sonra yıl içerisinde geliştirilen sağlıklı beslenme alışkanlığı, vücudun zehirlerden ve parazitlerden uzak tutulması, bir sonraki ramazanda oruç tutmayı keyifli ve ruhu besleyen bir ibadet haline getirecektir.



Oruç Tutmanın ve Detoksun Sağlığımız İçin Faydaları Nelerdir?

Sindirim organlarının dinlenmesi, allerjilerin azalması, ilaçlardan arınmak, hastalıklara dayanıklı hale gelmek, daha fazla enerji, duygusal ve zihinsel netlikte artış, alışkanlık ve beslenme tarzında değişme, saflaşma, gençleşmek ve canlanmak oruç tutmak ve detoksun faydalarından sadece birkaçıdır.



Oruç Tutarken Nasıl Daha Rahat Ederiz?

Oruç tutarken çektiğimiz başlıca sıkıntı sebepleri şunlardır:

- Ramazan öncesi kötü hazırlık: Detoks yapmadan, vücudumuzda birçok zehir, parazit ve birikmiş fazlalıkla oruç tutmaya başlamak. Detoks, detoks, detoks.

- Kötü Zamanlama: Sahurda son dakikaya kadar bekleyip, tıka basa karnımızı doyurup, yeterli sıvıyı almamak veya çok erken kalkıp, uykusuz kalmak. Zamanlamayı iyi yapıp, bir iki greyfurtla ve suyla sahur yapmak, uykuymuzu alarak uyanmak akıllıca olacaktır.

- Kötü Gıda: Çok şekerli, ve yağlı gıdalar almak. Bu şekilde beslenmek açlık hissimizi arttıracaktır. Kafein ve şeker vücudumuzu susuz bırakır.

- Yeterli taze yeşil sebze ve meyve yememek. Ramazanda esas arttırmamız gereken besin grubu bunlardır. Oruç tutmak kolaylaşır.

- Sahurda yanlış beslenmek: Sahurda aldığımız yüksek şekerli gıdalar insülin seviyesini yükseltecek ve daha fazla açlığa sebep olacaktır. Bunu yerine yeşil sebze ve meyve miktarını arttırmak hem sıvı ihtiyacımızın bir bölümünü kapsar hem de uzun süre tok tutar. Bol greyfurt yiyin.



Neleri Yememeli?, Neleri Yemeli?

Kızarmış ve yağlı gıdalar, şekeri çok olan gıdalar ve hayvansal gıdalardan uzak durmakta fayda var. Detoks diyetlerinde balık ve tavuk eti, süt ve süt ürünleri dahi kısıtlanır. Bu gıdaların toksik etkilerinden sakınmak gerekir. Özellikle sahurda çok yemek yenmemeli ve çok çay içilmemelidir. Gün içinde sıvı ihtiyacımız artabilir. Ramazan özellikle sigarayı bırakmak için çok iyi bir fırsatttır. Sahurda kompleks şeker içeren gıdalar kullanılmalı ki açlık hissi rahatsız etmesin. Badem, hurma ve muz lif, potasyum ve magnezyum yönünden çok zengin birer kaynaktır. İftarda karnımızı tıka basa doldurmamalı, yeşil sebze ve meyvelere ağırlık vermeliyiz. Üst üste sigara ve çay tüketmek yerine su tüketmeliyiz.



Sık Görülen Problemler ve Çözümleri Nelerdir?

-Kabızlık: Çok fazla rafine gıda tüketimi ve diyette lif yetersizliğine bağlı ortaya çıkar. Lifli gıda ve su alımını arttırmak kabızlığa çözüm olacaktır.

-Hazımsızlık ve Gaz: Sebebi aşırı yemek, aşırı kızarmış ve yağlı gıda alımı, baharatlı gıdalar, yumurta, lahana ve kola gibi gaz yapan gıdaların tüketilmesidir. Az yemek, meyve suyu veya su içmek, ve bu gıdalardan kaçonmak çözüm olacaktır.

-Halsizlik: Azalmış su ve tuz alımı sebep olur. Su ve tuz alımını dengelemek bu şikayetin geçmesine sebep olur.

-Baş Ağrısı: Sebepleri kafein ve sigaranın birden kesilmesi, uykusuzluk, gün içinde artan açlık hissi olabilmektedir. Kafein ve sigarayı ramazandan 1-2 hafta önce azaltarak kesmek, uygun beslenmek ve uyku düzeninizi ayarlamak yeterli olacaktır.

-Düşük Kan Şekeri: Özellikle sahurda bol şekerli gıda alımını takiben gün içinde insülin miktarının artıp şeker düşüklüğü görülebilir. Çözümü sahurda içinde az şeker bulunan gıdalardan bir miktar almaktır.



Detoksa Özel Karışımlardan Bahsedermisiniz?

Ramazanda, detoks için kullandığımız meyve ve sebze karışımları, hem sıvı hem de mineral ihtiyacını karşıladıkları için ideal olacaktır. 4 havuç, 2 elma, 2 salatalık katı meyve sıkacağından geçirilir. 1 avokado ve 10 fesleğen yaprağı blendırdan geçirilerek karışıma eklenir. Bu karışımı sahurda ve iftarda orucu açtıktan hemen sonra kullanabilirsiniz. Taze meyve ve sebzeleri kullanarak çeşitli karışımları siz de deneyin. Size eğlenceli gelmeye başlayacaktır.