Gönderen Konu: Öğrenciler nasıl beslenmeli?  (Okunma sayısı 420 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Öğrenciler nasıl beslenmeli?
« : 05 Şubat 2008, 16:44:50 »
Öğrenciler nasıl beslenmeli?

--------------------------------------------------------------------------------
Çocukluk döneminde dengeli ve yeterli beslenme ilkelerinin ihlali çocuğun gelişimini ve okuldaki başarısını olumsuz etkiliyor.

Okula giden çocukların sabah kahvaltısını ihmal etmemesi gerektiği bildirildi. Prof. Dr. Mualla Aykut yeterli ve dengeli beslenmenin vazgeçilmez ilkelerinden birinin sabah kahvaltısı olduğunu vurguladı. Aykut, çocuklarda kahvaltı alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğine dikkati çekti. Sağlıklı bir beslenmenin sağlanabilmesi için çocuğun kahvaltı konusunda bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını kaydeden Aykut, şunları söyledi:

KAHVALTISIZ OLMAZ

“Çocuğa çalışma, uyuma, yemek yeme, oynama gibi yapacağı bütün işlerde zaman ayarlama alışkanlığı küçük yaşlardan itibaren kazandırılmalıdır. Bu alışkanlık, geç kalma korkusu yüzünden sabah kahvaltısını ihmal etme sorununu çözümler. Anne ve babalar, bu konuda hassas olmalıdırlar. Sabah kahvaltısı yapmadan okula gelen çocuklarda dikkat eksikliği görülüyor. Bu durum, çocuğun okuldaki başarısını olumsuz yönde etkiliyor. Okulda kalma süresi uzadıkça bu olumsuz etkiler artıyor. Okul süresi uzunsa çocuklara okulda; besin değeri yüksek, özel hazırlama gerektirmeyen süt veya ayran yanında peynir-domates- ekmek, yumurta-domates- ekmek, tahin helvası-ekmek, tahin-pekmez-ekmek gibi yiyeceklerden oluşan ara kahvaltısı verilmelidir.” Aykut, okul kantinlerinde kola, gazoz yerine süt, ayran, çikolata, bisküvi yerine meyveve taze sandviçler satılması gerektiğini kaydetti. Aykut, yiyeceklerin besin değerleri ile yeterli ve dengeli beslenme ilkelerinin çocuğa öğretilmesi gerektiğine dikkati çekti.