Gönderen Konu: Kış, yaşlıların sağlığını tehdit ediyor  (Okunma sayısı 459 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Kış, yaşlıların sağlığını tehdit ediyor
« : 02 Haziran 2008, 19:15:11 »
Kış, yaşlıların sağlığını tehdit ediyor
Türkiye nüfusunun yüzde 6.3’ünü oluşturan 65 yaş ve üstündeki kişiler için kış mevsimi sağlık açısından birçok riski de beraberinde getiriyor.

MÜ Tıp Fakültesi Sağlık Okulu Etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda uzmanlar, düşmeye bağlı kalça kırıkları, kalp krizi ve zatürre gibi artan sağlık risklerine karşı halkı uyardı.

Son günlerde tüm yurdu etkisi altına alan karlı ve soğuk hava özellikle 65 yaş üstündeki kişiler için ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Başta kalça kırıkları, kalp krizi, zatürre olmak üzere birçok hastalık yaşlılık döneminde öldürücü olabiliyor. Artan bu hastalık risklerine karşı toplumu bilgilendirmek amacıyla Marmara Üniversitesi Sağlık Okulu Etkinlikleri kapsamında 26 Ocak Perşembe günü bir toplantı yapıldı.

MÜ Hastanesi’nin konferans salonunda halka açık olarak yapılan toplantıda konuşan MÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği ABD öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Pemra Ünalan, yaşlılık döneminde kronik birçok sağlık sorununun gözlendiğini bu sorunların kış mevsiminin olumsuz koşullarıyla birleştiğinde sağlık açısından önemli riskler doğduğunu hatırlattı.

KIŞ MEVSİMİNDE KALÇA KIRIKLARI ARTIYOR
Kalça kırıklarının kış mevsiminde yaşlılarda artan önemli sorun olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Pemra Ünalan şöyle konuştu:
“Düşmeler kalça kırığı olasılığını arttırır ve bu yaşta ortaya çıkan kalça kırıkları iyileşme ve sonrası dönemde de yaşam kalitesinde ve beklenen yaşam süresinde azalmalara neden oldukları için korunma çok önemlidir. Bu mevsimde diğer mevsimlere göre artış olan grup daha ileri yaşlılarda oluşan kalça kırıklarıdır ve yine bu mevsimde kalça kırıklarında ortaya çıkan artışta oransal olarak ev içinde oluşanlar ön plandadır. Bunun nedeni de fazla giyinmek ve soğuk nedeniyle denge ve yürümedeki koordinasyonun bozulması olarak açıklanmaktadır.”

KALP KRİZİ VE ZATÜRRE RİSKİNE DİKKAT


Kalp damar hastalığı ve yüksek tansiyon hastalığı olan yaşlıların da kış mevsiminde özellikle dikkatli olması gerekiyor. Aşırı soğuğa bağlı olarak kalp damarlarında ani daralmalar oluşması kalp krizine yol açabiliyor. Yrd. Dr. Perma Ünalan konuşmasında “Ülkemizde 65 yaş ve üzerindeki kadınların % 84.6’sı erkeklerin ise % 68.3’ünde kan basıncı normalin üzerinde bulunmuştur. Yine 65 yaş üzerindeki kişilerde gözlenen ölüm nedenlerinin yarıdan fazlası kardiyovasküler sistem hastalıklarıdır” dedi. Yaşlılık döneminde nezle, grip gibi enfeksiyonların da ciddiye alınması gerektiğini belirten Dr. Ünalan, iyi tedavi edilmediğinde bu tip sağlık sorunlarının yaşlılarda zatürreye yol açabileceğini vurguladı.

İLAÇ KULLANIMINA DİKKAT
Yaşlılık döneminde kalp, yüksek tansiyon, diyabet, romatizma, depresyon gibi sağlık sorunlarının yaygın olarak görülmesi düzenli ilaç kullanılmasına neden oluyor. Yapılan değişik araştırmalar yaşlıların günde ortalama 4 ilaç kullandığını gösteriyor. “Bu nedenle ilaç etkileşimleri ve yan etkilerinin izlenmesi çok önemlidir” diyen Yrd Dr. Pemra Ünalan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yaşınız 65 ve üstündeyse yıllık kontrollerinizde doktorunuzla tüm ilaçlarınızı gözden geçiriniz. Yaşlı hastaların % 17’sinde ilaçlara bağlı ciddi sorunlar gözlenebilmektedir.”

AKTİF YAŞLANIN, HASTALANMAYIN
MÜ Tıp Fakültesi Sağlık Okulu Etkinlikleri Toplantısı’nda sağlıklı ve kaliteli yaşlanma konusuna da ağırlık verildi. 1990’ların sonunda Dünya Sağlık Örgütü tarafından sağlıklı yaşlanma yerine daha kapsamlı bir içeriği olan “aktif yaşlanma” teriminin benimsendiğini belirten Yrd. Doç. Perma Ünalan, şunları söyledi:
“Dünyada “gelişmekte olan ülkeler” kategorisine giren çoğu ülkede 60 yaş ve üzeri nüfus genel nüfusa göre çok daha hızlı artmaktadır. 1980-2020 yılları arasında bu ülkelerde toplam nüfusun % 95 oranında artması beklenirken, yaşlı nüfustaki artış oranı % 240 olarak hesaplanmıştır.Türkiye Nüfus Sağlık Araştırmalarına göre ülkemiz nüfusunun % 6.3’ünü 65 yaş ve üzeri nüfus oluşturmaktadır. 2010 yılında bu oranın % 7.1 olması beklenmektedir. Yine Türkiye’de doğumda beklenen yaşam süresi 2005 yılı çalışmalarına göre kadında 72.7, erkekte 68 yıldır. 2010 yılında bunun kadında 73.8 erkekte 69 yıl olması beklenmektedir.. Aktif yaşlanma ile ilgili programlar, kişisel bakım, yaşa uygun çevrenin oluşturulması, ve kuşaklar arası dayanışmayı güçlendirmeyi hedefler. Bu programların desteklenmesinin önemli bir nedeni de düşük maliyete yol açmalarıdır. Sakatlık ve kötü sağlık durumunun maliyeti yüksektir. Kişiler daha sağlıklı olarak yaşlandıkça ya da sağlık problemleri kontrol altında tutulabildikçe tıbbi harcamalar da hızla artmayacaktır. Örneğin ABD’de bu tür programların gelecek 50 yılda tıbbi harcamaları %20 azaltması beklenmektedir. Orta derecede fiziksel aktiviteyi desteklemeye yönelik 1 dolarlık bir yatırımın 3.2 dolar kazanıma yol açtığı tahmin edilmektedir.”

YAŞLILIK DÖNEMİNDEKİ RUHSAL SORUNLAR
Toplantıda konuşan MÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD öğretim üyesi Yrd Doç. Dr. Çağrı Yazgan ise yaşlılık döneminde sık görülen depresyon gibi ruhsal hastalıklar konusunda bilgi verdi. Zamanında tanı konulamayan ruhsal sorunların yaşam kalitesini azalttığını belirten Yrd. Doç. Dr. Çağrı Yazgan, aile bireylerinin bu anlamda yaşlılardaki ruhsal değişiklikleri iyi takip etmelerinin önemine dikkat çekti. Dr. Yazgan erken fark edilen ruhsal sorunların başarıyla tedavi edildiğini söyledi.

MÜ TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK OKULU ETKİNLİKLERİ
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, genel sağlık konularında halkı bilgilendirmek amacıyla Sağlık Okulu adı altında konferanslar düzenliyor. Her ay farklı bir konunun işlendiği toplantılarda MÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri halka bilgi veriyorlar. Her ayın son iki Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıların biri MÜ Göztepe Yerleşkesi’ndeki İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda , diğeri Altunizade’deki MÜ Hastanesi Konferans Salonu’nda yapılıyor. Bu öğretim yılı etkinlik takvimi çerçevesinde ilk toplantının konusu Ev Kazaları idi. Bu konferanslar Kasım ayında yapıldı. Aralık ayında “Sigara” Ocak ayında ise “Sağlıklı Yaşlanma” konuları ele alındı. Şubat ayı içinde düzenlenecek toplantının konusu ise “Bebeğimi Bekliyorum” olarak belirlendi. Toplantı halka açık olarak 23 Şubat Perşembe günü MÜ Hastanesi Konferans Salonu’nda 12:00 - 13:00 saatleri arasında yapılacak.

Çevrimdışı black_tower91

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.472
  • Puan 48
  • Cinsiyet: Bay
  • DAvid Villaa
    • MSN Messenger - black_tower91@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Kış, yaşlıların sağlığını tehdit ediyor
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2008, 15:23:33 »
saol