Gönderen Konu: Kariyer hevesi kısırlık sebebi  (Okunma sayısı 572 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Kariyer hevesi kısırlık sebebi
« : 03 Haziran 2008, 12:39:48 »
Kariyer hevesi kısırlık sebebi
Kısırlığın yüzde 40'ı erkekten, yüzde 45'i de kadından kaynaklanıyor ve yüzde 15'inin nedeni bilinmiyor.

Kadın hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Gary Frishman, "Kadınlar çalıştıkça bebek sahibi olmayı geciktiriyor ve geciktirdikçe üreme verimliliği azalıyor" diyor
Kadın sağlığı, gebelik ve doğum süreci üzerine çalışmalar yapan bilim adamları önemli çalışmalara imza atıyor. Son yıllarda kısırlık sorununun yaygınlaşmasının sebebini araştıran bilim adamları kadının kariyer yapma adına anneliği geciktirmesinin bu oranın artışında etkili olduğunu ortaya koydu. Kısırlık sorunu dışında doğum öncesi ve doğum sırasında yaşanan sorunları da masaya yatıran bilim adamları bu konuda da önemli çalışmalar ortaya koydu. Yapılan bilimsel çalışmalar arasında en çok dikkat çeken şey ise yardımcı üreme teknikleri konusunda. Son araştırmalar çocuk sahibi olamayan çiftlere yeni seçenekler sunuyor. "Sağlıklı Gebelik, Doğum ve Tüp Bebek" konulu toplantıda Harvard Tıp Fakültesi Diyabet ve Gebelik Programı Müdürü Dr. Ian Grable, Brown Tıp Fakültesi Providence Women and Infants Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Doçenti Dr. Raymond Powrie, Women and Infants Hospital, Providence Üreme Sağlığı ve Kısırlık Birimi Müdürü Doç. Dr. Gary Frishman, Acıbadem Hastanesi Kadıköy Yüksek Riskli Gebelik Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Arda Lembet konuyla ilgili son araştırmalara dayanarak akıllara takılan sorulara yanıt verdiler.

Erken doğum riskinde gebelik yaşı önemli
Erken doğum her sekiz kadından birinde görülüyor. Sosyoekonomik durumun kötülüğü, 18'den küçük 40'dan büyük gebelik yaşı, gebelik öncesi zayıflık, sigara, daha önce erken doğum yapmış olmak, prenatal bakımın olmaması, enfeksiyonlar ve çoğul gebelikler risk faktörleri arasında yer alıyor. Beth Israel Deaconess Medical Center, Boston Joslin Diabetes Center, Boston Tıp Doçenti, Harvard Tıp Fakültesi Diyabet ve Gebelik Programı Müdürü Dr. Ian Grable, erken doğum riski durumunda yapılması gerekenleri konuşmasında şöyle anlattı : "Sol tarafa yatarak yatak istirahat verilir, stres azaltılır, cinsel ilişkiden uzak durmak ve bebek üzerinde pozitif etkileri olan ilaç ve modern rahim kasılmasını durdurucu tedavileri önerilir. Evde kasılmaların izlenmesi, sigaranın bırakılması, alkolun kullanılmaması ve doğru beslenme şarttır. Özellikle vajinal akıntıda bakılan biyokimyasal testler ile rahim uzunluğu ölçümü erken doğumu tahminde çok önemlidir" Erken doğum tehtdidinden korunmak için ise Dr. Grable şunları anlattı: "Korunma için yeni bir tedavi seçeneği olarak progestoron kullanılıyor. Hala araştırma aşamasında olan bu tedavi özellikle geçmişinde erken doğum hikayesi olan hastalarda kullanılıyor ve rahim kaslarının uyarılma eşiğini yükselterek kasılmaları önlüyor. Progesteron alanlarda erken doğum riski azalıyor." Brown Tıp Fakültesi, Providence Kadın Hastalıkları ve Doğum Doçenti Dr. Raymond Powrie konuşmasında kronik hastalıkları olan kadınların gebelik öncesinde mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: "Bebekler annesinin sağlığına bağımlıdır. Siz sağlıklı olursanız bebeğiniz de sağlıklı olur. Kontrol altında olmayan anne adayları bebeklerinin sağlığı riske atar. Anne adayları röntgenden, MR'dan, kontrolden korkarlar. Oysa her bebek 5 RAD'a kadar radyasyon alabilir. Pekçok yapılan tanısal test zaten önerilen dozun altındadır."Kronik hastalıkları olan kadınların ilaç kullanmaktan da korktuğuna değinen Dr. Powrie "Astım, tansiyon, sara, şeker hastaları ilaçlarını bebeklerinin güvenliği için alabilirler. Bu konuda doktorunuzla konuşun" dedi.

Kariyer hamileliğe engel
Kısırlığın yüzde 40'ı erkeklerden, yüzde 45'i de kadından kaynaklanıyor ve yüzde 15'inin nedeni bilinmiyor. Providence Üreme Sağlığı ve Kısırlık BirimiMüdürü Kadın Hastalıkları ve Doğum Doç. Dr. Gary Frishman, "Kadınlar çalıştıkça bebek sahibi olmayı geciktiriyor ve geciktirdikçe üreme verimliliği azalıyor" diyerek tüp bebek tedavisiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Tedavide yumurtalar alınıyor ve yumurtayı test tüpünde spermle birleştiriyoruz. Yeni kullanılan tekniklerde aşılanmış yumurtayı alıyoruz ve rahme koymadan önce sağlıklı mı diye bakarak sağlıklı olanı rahme yerleştiriyoruz. Çiftin bilinen bir genetik bozukluğu varsa bu hastalığı embriyoda test ederek sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmesini sağlıyoruz" dedi.

Çevrimdışı black_tower91

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 2.472
  • Puan 48
  • Cinsiyet: Bay
  • DAvid Villaa
    • MSN Messenger - black_tower91@hotmail.com
    • Profili Görüntüle
Kariyer hevesi kısırlık sebebi
« Yanıtla #1 : 10 Haziran 2008, 15:14:20 »
saol