Gönderen Konu: Kanser 2020 yılında 16 milyon insanı vuracak  (Okunma sayısı 663 defa)

Çevrimdışı weathered

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 1.909
  • Puan 65
  • Cinsiyet: Bay
  • OyunSiteniz.Com
    • Profili Görüntüle
Kanser 2020 yılında 16 milyon insanı vuracak
« : 26 Ocak 2009, 22:46:26 »
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu ve Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü tarafından, Uluslararası Kanser Savaş Örgütü’nün himayesinde 2 yıldır düzenli olarak kanser haftasında gerçekleştirilen “Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi”nin üçüncüsü bu sene, 4-5 Nisan 2008 tarihlerinde Ankara Dedeman Otel’de düzenlenmektedir.

Kongrede, şu an dünyada 24,6 milyon kanserli hasta olduğu, her yıl 10,9 milyon kişinin kansere yakalandığı ve tahminlere göre 2020 yılında bu rakamın %50 artışla 16 milyona ulaşacağı açıklandı. Ayrıca, 2020’de bu sayının %60’ının Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde olacağı vurgulandı. Dünyada her yıl 6,7 milyon kişinin kanserden ölmekte olduğu, ölüm rakamlarının 2020 yılında 10,3 milyon gibi çok yüksek bir sayıya ulaşmasının tahmin edildiği açıklandı. 

 

TÜTÜN, HİÇ TARTIŞMASIZ OLARAK KANSERLERİN %30’UNDAN SORUMLUDUR!
 

Kongrede kanserin dünyada en önde gelen nedeni olan tütünle ilgili, ülkemizde de yürürlülüğe giren yeni tütün yasası ve tütün kontrolü ile ilgili konular ve sorumluluklar detaylarıyla tartışılacaktır. Sigarayla yıllardır büyük savaşım içinde olan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu, dünyadan da çeşitli örnekleri göz önüne serecektir. Alanında uzman, dünyaca isim yapmış yabancı konuşmacıların yer aldığı kongrede, ilgi odaklarından biri olacak İrlandalı doktor Siobhain Smyth bir başarı öyküsü sunacaktır. İrlanda, 2004 yılında publar, restoranlar ve kapalı iş yerlerinde sigara içilmesini yasaklamıştır. Bu mekanlarda sigara içerken yakalanan kişilere 3.500 Euro para cezası verilmektedir. İrlanda Kanser Cemiyeti’nden Siobháin Smyth konuyla ilgili olarak “Bir Başarı Öyküsü: İrlanda’da Tütün Mücadelesi” konulu sunumunu gerçekleştirecektir. Smyth, tütünle mücadelede devletin rolünün ve sigarayla ilgili yasaklamaların başarıya ulaşmada ne derecede etkin olduğunun detaylarını bizlere aktaracaktır. Önemi açısından kongrenin de ilk oturumu olarak belirlenen Smyth’in konuşmasının ardından Türkiye’de yasal düzenlemeler, sigara ve alkollü içecekler piyasaları tartışılacaktır.

 

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Yönetim Kurulu Üyesi Roberto Zanetti ise “İtalya’da Kanserin Boyutları” konulu sunumuyla programın diğer ilgi çekici olan konularından birisi olarak kongrede yer alacaktır.

 

Kanserden korunma, erken tanısı ve tedavisi gibi alanlardaki inanılmaz gelişmelere rağmen özellikle gelişmekte olan ülkelerde daha belirgin olmak üzere hala sorunlar vardır. Kanserin kontrolünde, devletler, sağlık hizmetini planlayanlar, sunanlar, endüstri gibi değişik sektörlerin büyük çabalarına rağmen, böylesine önemli bir halk sağlığı sorununun çözümünde hastalar çözümün sunulduğu kişiler olmalarına karşın, çözüme katkı anlamında en az temsil edilen grup olmuştur. Bunu farkeden gelişmiş ülkelerin kanser örgütleri, enstitüleri son birkaç yıl içinde hasta odaklı toplantıları daha sık ve daha büyük katılımlı olarak düzenlemeye başlamışlardır.

 

III. Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi’ni, hasta ve hasta yakınlarının, hekim ve hemşirelerin, diğer sağlık çalışanları ve uluslararası örgüt temsilcilerinin katılımıyla en verimli şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

 

Bu seneki kongrede de hastalara, hakları ve kanser hakkında bilmeleri gerekenler anlatılacak, son araştırmalardan bahsedilecek, nasıl korunmaları gerektiği ve destek tedaviler hakkında bilgiler verilecektir. Hastalar, konusunda uzman hekimlere sorularını sorabilecek, sorunlarını anlatabileceklerdir. Ayrıca ülkemize dair sorunlar da kongrede dile getirilecektir.

 

Kanserin dünyada en önde gelen nedeni olan tütünle ilgili, ülkemizde de yürürlüğe giren yeni tütün yasası ve tütün kontrolü ile ilgili konular ve sorumluluklar ayrıntılı olarak tartışılacaktır.

 

Ülkemizin ilk kanser örgütü olarak, 1947 yılından beri kanser alanında büyük hizmetler veren, ilk kanser hastanesini açan, ilk kanser kongresini düzenleyen Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu her yıl gerçekleştirdiği Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi ile de ülkemizde bir ilke imza atmıştır. Bu konudaki başarımız başta Dünya Kanser Savaş Örgütü (UICC) ve Avrupa Kanser Ligi (ECL) başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluş tarafından da bilinmektedir. Ulusal hasta kongrelerimiz ulusal ve uluslararası platformda ilgiyle izlenmektedir.