Gönderen Konu: İlaçta beş AB üyesi 'referans ülke' seçildi  (Okunma sayısı 433 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
İlaçta beş AB üyesi 'referans ülke' seçildi
« : 06 Şubat 2008, 00:46:35 »
İlaçta beş AB üyesi 'referans ülke' seçildi
Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarında geçilen yeni uygulama kapsamında, 2007 ve 2008 yılları için Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ı 'referans ülkeler' olarak belirlendi.
Sağlık Bakanlığı, haziran ayında yayımlanan ve ilaç fiyatlarında seçilecek AB ülkelerinin referans alınmasını öngören Bakanlar Kurulu Kararının uygulama esaslarını, bir tebliğle belirledi. Tebliğ, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararı gibi uygulama tebliği de 1 Ağustos 2007'den itibaren yürürlüğe girecek.
Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı, ilaçta 'referans ülke' ve 'referans fiyat' esası getiriyor. AB üyesi ülkeler içinden her yıl en az 5, en fazla 10'u referans ülkeler olarak seçilecek. Bu kapsamda 2007 ve 2008 yılları için Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz ve Yunanistan 'referans ülkeler' kabul edilecek. Bir sonraki yılın referans ülkeleri, içinde bulunulan yılın en geç 31 Ağustos'una kadar Bakanlıkça ilan edilecek. Referans ülkenin fiyatları, Türkiye'de fiyatlandırılacak ürünler için dayanak noktası olacak. Referans fiyat, referans ülkeler içinde ürünün ruhsatlı ve piyasada olan orijinalinin iskonto hariç en düşük resmi 'depocuya satış fiyatı' olarak alınacak. Referans fiyatta para birimi olarak euro kullanılacak.
Orijinal ürünler, referans fiyatı geçmemek kaydıyla 'depocuya satış fiyatı', jenerik ürünler ise referans fiyatın yüzde 80'ine kadar 'depocuya satış fiyatı' olabilecek. 'Hastane ambalajlı ürünler' için, ürünün perakende satışta olan diğer ambalajlarından, birim fiyatı en ucuz olanın en az yüzde 10 altında birim fiyatı olacak şekilde perakende satış fiyatı belirlenecek.
Piyasada yokluğu dolayısıyla kamu maliyesini olumsuz etkileyebilecek veya kamu sağlığını tehdit edebilecek ürünler ile yetim statüdeki ilaçlar, 20 yıldan eski ilaç statüsü kazananlar, reçetesiz ilaçlar uygulama kapsamı dışında tutulabilecek. İstisna uygulaması kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri gibi AB üyesi ülkelerde fiyatlandırma sistemi dışında olan veya referans fiyatı tespit edilemeyen ürünler için de geçerli olacak.
Fiyat Değerlendirme Komisyonu, üç ayda bir toplanacak, ilaç fiyatlarının artırılması, azaltılması ya da aynı kalması yönünde karar alacak, ilaç fiyatlarının tespitinde kullanılacak olan dönemsel euro değerini belirleyecek.
-YÜZDE 5'İ AŞAN KUR ARTIŞINDA FİYAT DEĞİŞECEK-
Resmi Gazete'de ilan edilen gösterge niteliğindeki Merkez Bankası euro döviz satış kurunda 'dönemsel euro değeri'ne göre, kesintisiz 30 gün süreyle yüzde 5'i aşan değişiklik olursa Sağlık Bakanlığı'nın çağrısıyla Fiyat Değerlendirme Komisyonunu olağanüstü toplanacak. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 45 gün sonra uygulanmaya başlanacak. Kararda, 'Ancak, fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmez. Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilir' denildi.
-ECZACI KAR ORANLARI-
Ürünlerin perakende satış fiyatı belirlenirken uygulanacak depocu ve eczacı kar yüzdeleri şöyle uygulanacak:
/**
depocu karı eczacı karı
-10 YTL'ye kadar olan kısmı için 9 25
-10-50 YTL arasında kalan kısmı için 8 24
-50-100 YTL arasında kalan kısmı için 7 23
-100-200 YTL arasında kalan kısmı için 4 16
-200 YTL üstünde kalan kısmı için 2 12
**/
Karar ve tebliğin yürürlüğe girişinden önce, Karar hükümlerince referans ülkelere göre Türkiye'de onaylı depocuya satış fiyatı yüzde 3'ten daha fazla düşmüş orijinal ilaçlar ve Türkiye'de orijinali olmayan jenerik ilaçlar için firmalar yeni fiyat beyan formu ile en geç 31 Aralık 2007'ye kadar fiyat talep başvurusunda bulunacak.

Çevrimdışı LeGeND-MæN

  • 1. SINIF ÜYE
  • *****
  • İleti: 25.719
  • Puan 1937
  • Cinsiyet: Bay
  • Mangal Yürekli Adam
    • Profili Görüntüle
Ynt: İlaçta beş AB üyesi 'referans ülke' seçildi
« Yanıtla #1 : 20 Mayıs 2008, 12:11:59 »
haber için sağol
tarz yaratmak için Ağır Abi OLma!! Ağır Abi Dediğin Sevdimi Tam Sever Giydiğini herkez Beğenir, Saygısı Sonsuz Sevgisi Ebedi Olur..

DAĞLARINA DARGIMIM YAR...