Gönderen Konu: Her yıl 400 bin kişi kalpten ölüyor  (Okunma sayısı 378 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Her yıl 400 bin kişi kalpten ölüyor
« : 05 Şubat 2008, 16:42:11 »
Her yıl 400 bin kişi kalpten ölüyor

--------------------------------------------------------------------------------
Ülkemizde kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşı 35-65 arası. Stresli, düzensiz hayat şartları, beslenme alışkanlıkları da genç yaşta kalp krizi riskini giderek artırıyor.

Kalbin haftada 7 gün, 24 saat çalışan bir kas olduğunu belirten uzmanlar, günde 10 bin kez kasılıp gevşeyen kalbin kanla taşınan oksijene ihtiyacı olduğunu söylüyor. Uzmanlar; "Bu nedenle kalp de temiz kan taşıyan bir damarla beslenir. Eğer kalbimizin ihtiyacı kadar oksijeni alamazsa kalp krizi (miyokard enfarktüs) meydana gelir. Oksijeni kalbin kendi damarları yani koroner damarları kalbe getirir. Eğer koroner damarlarda bir tıkanıklık veya daralma söz konusu olursa kalp yeteri kadar oksijen alamaz, beslenemez. Beslenemeyen kalp dokusu ölür, işlevini yitirir ve kanı pompalayamaz hale gelir. Yani kaçınılmaz olan şey; kalp krizi ortaya çıkar" şeklinde uyarıda bulunuyor.

3.5 MİLYON HASTA VAR

Prof. Dr. Mustafa Şan, Türkiye'de her yıl 400 bin kişinin kalp hastalıklarına bağlı olarak hayatını kaybettiğini kaydetti. Yaklaşık 3.5 milyon kişinin kalp hastası olduğunu anlatan Şan, kalp krizi geçirenlerin ortalama yaşının 35-65 arasında olduğunu, gençlerin de kalp krizi geçirmesinin en büyük nedeninin düzensiz stresli yaşam ve beslenme alışkanlıkları olduğunu açıkladı.

HASTALIK YAPAN NEDENLER

Prof. Şan; "En büyük etken, düzensiz stresli yaşam ve beslenme alışkanlıkları, sigara-alkol ve uyarıcıların kullanımındaki artış, herhangi bir spor, egzersiz yapmama veya aşırı fiziksel yüklenme kalp krizinin erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden oluyor. Nadir olarak kalp kasının aşırı ve düzensiz büyümeleri, doğuştan koroner damarlarda görülen anomaliler ve kalp kasının enfeksiyonları ile kalp ritmi bozuklukları ani ölüme sebep olabilir. Ayrıca, kalp krizi,daha ciddi sorunlara da davetiye çıkartıyor.

GENÇLER DE RİSK ALTINDA

Gençlerimizde kalp, ani tıkanıklığa hazır olmadığı için daha büyük hasarlara sebep oluyor, ani ritim bozukluğu, kalp durmasına yol açıyor. Kalp kasındaki hasarın derecesine göre yeterli müdahale yapılmadığı takdirde, gençlerde yıllar içinde kalp yetersizliği oluşuyor.

KALBİ KORUMANIN YOLLARI

Prof Dr. Mustafa Şan, kalp sağlığı ile ilgili şunları aktardı: “Kanda kolesterol ve diğer kan yağlarının artması, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, sigara, fazla hareketsizlik, stres, fazla kilo, yaşlanma ve erkek cinsiyet, ailede 1. derece akrabalarda erken kalp krizi görülmesinin kalp krizine neden olduğunu biliyoruz. Kolesterolden kısıtlı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmeli. Günlük egzersiz ihmal edilmemeli. Stresten korunmak için, hobiler ve egzersiz yararlı olmaktadır. Toksit maddelerden; sigara, alkolden uzak durulmalı. Spordan önce; mutlaka vücut ısıtılmalı, ateşli, ağrılı olanlar spor yapmamalıdır. Ağır sporlara başlamadan önce mutlaka sağlık kontrolünden geçilmeli.”