Gönderen Konu: FUT YÖNTEMİ İLE SAÇ EKİMİ  (Okunma sayısı 572 defa)

Çevrimdışı weathered

  • 4.SINIF UYE
  • **
  • İleti: 1.909
  • Puan 65
  • Cinsiyet: Bay
  • OyunSiteniz.Com
    • Profili Görüntüle
FUT YÖNTEMİ İLE SAÇ EKİMİ
« : 07 Aralık 2008, 14:03:33 »
FUT yöntemi ile saç ekimi
Foliküler ünite saç Transplantasyonu (FUT)

Foliküler ünite saç nakli nedir?

FUT (Follicular Unit Transplantation), saç adalarının (FU; foliküler ünite) nakil edilmesi işlemini tanımlar. Doğal olarak saç kökleri 1 ile 4 arası saç kılı içeren gruplar halinde bulunur. Bu gruplar sadece mikroskop altında yada FUE saç ekiminde tek tek elde edilebilir. Yani herhangi bir sac ekim merkezi nin FUT yapabilmesi için alınan sac köklerinin mutlaka mikroskop altında ayrıştırılması gerekir.

Mikroskop altında kök ayırma

Saç köklerinin mikroskop altında ayırımı uzun bir deneyim ve beceri gerektirmektedir. Çıplak göz veya büyüteç altında ayırma işleminden farklı olarak sac ekim sonuçlarının doğal olması yanında çöpe giden saç kökü sayısını %1 in altına düşürmektedir. Saç ekimi merkezleri bu donanıma sahip olmak için daha fazla sayıda yetişmiş teknisyene ihtiyaç duymaktadır. Böylece sadece saç ekim için organize çok sayıda hemşire ve teknisyen uzun deneyimler sonucu yetişmektedir. Dünyada saç ekiminde sadece mikroskop kullanan klinikler kabul görmektedir. Mkroskop altında yapılmayan saç ekimleri FUT değil minigraft nakli olarak adlandırılır.

Saç adası (FU; foliküler ünite) nakli nin diğer bir avantajı ise nakil edilecek saç gruplarının çok ince olması ve dolayısı ile içine yerleştirileceği kanalların narin bir şekilde açılmasını sağlayarak çok az doku hasarına sebep olmasıdır. Böylece iyileşme süresi oldukça kısa olacaktır.

FUT sac ekimi ilk defa 1995 yılında Amerikalı cilt hastalıkları uzmanı dr.bernstayn tarafından tarif edilmiş ve yaptığı çalışmalar bu konuda rehber olmuştur. Bu çalışmalar sac adası ekiminin maksimum sıklık yarattığını ve işlem sonrası yara iyileşmesini kolaylaştırdığını anlatmaktadır.

Mini-micrograft ile saç ekiminden sonra follicular unite (FU) en büyük buluş olmuştur. Çünkü mini-micrograft tekniğinde saçlar 1mm, 2mm, 3mm….. gibi farklı çaplarda gruplarla ayrıştırılırdı ve bu grupların bazıları 10 ve daha fazla sac içerirdi. Saç ekimi nden sonra ekili alanlarda çukurlar oluşturup doğal olamayan bir görüntüyle neticelenirdi.

Saç graftleri özel olarak geliştirilmiş mikroskoplar ile ayrıştırıldığında hasarsız, etraftaki saç kökü içermeyen dokunun daha kibarca ayıklanmasına olanak tanır. Böylece tamamen doğal bir saç ekimi ile neticelenir.

Saç nakli için ihtiyaç duyulan saç sayıları

Saç dökülmesinin derecesine göre ilk seans için ihtiyaç duyulan graft sayıları aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Tablo norwood sınıflamasına göre sac dokulmesinin evreleri üzerinden ihtiyaç duyulan graft ve saç teli sayılarının anlaşılmasında yol gösterici bir rehber niteliğindedir.