Gönderen Konu: Çocuklarda kırık çıkık mevsimi  (Okunma sayısı 417 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Çocuklarda kırık çıkık mevsimi
« : 31 Mayıs 2008, 12:33:39 »
Çocuklarda kırık çıkık mevsimi
Yaz aylarında sokakta daha çok zaman geçiren çocukların sık sık düştüğünü söyleyen uzmanlar, düşmeye bağlı kırık ve çıkıklar için uyarıda bulunuyor.

İSTANBUL - Çocukların özellikle bisiklet, paten ve kaykay yaparken mutlaka koruyucu başlık, dizlik, el bileklik ve dirseklik kullanmaları gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr.Gökhan Ulusoy, “Özellikle çocuğun yaşı uygun değilse bu tip faaliyetlerden anne-baba tarafından uzak tutulmalıdır” dedi.




“Çocuklar tehlikeye açık olabilecekleri alanlarda oynamamalı mümkünse onlar için ayrılmış oyun parklarına götürülmeli. Havuz kenarlarında çocuklara koşmamaları, ıslak zeminde kayarak düşmelerin ciddi yaralanmalara yol açabileceği mutlaka söylenmeli” diyen Dr.Gökhan Ulusoy, asfalt ve beton gibi sert zeminler her zaman daha tehlikeli olduğunu söyledi.

KIRIK VE ÇIKIK DURUMUNDA YAPILMASI GEREKENLER
Uygun zeminde ve uygun koruyucu malzemelerin kullanımına rağmen kırık ve çıkıkların oluşabildiğine dikkat çeken Ulusoy, bu nedenle anne-babanın oyun sırasında çocuğunu gözlemesinin ve çocuğuna vereceği eğitim de önemli olduğunu belirtti.

Dr. Ulusoy, “Kırık veya çıkık olduğu zaman o bölgede şiddetli ağrı, fonksiyon kaybı, şişme ve bazen deformasyon olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan anne-babaların yapacağı ilk şey en yakın sağlık kuruluşuna baş vurmaktır. Çocuklarda kırık tedavisi genellikle alçı ile tespit şeklindedir. Kırığın tipine ve yerine göre tedavi şekli değişebilir” dedi.

KIRIK ÇIKIKTA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
“Alçı uygulamasında sonra da anne- babaların dikkat etmesi gereken önemli noktalar var. Kırığa bağlı çevre dokularda şişlik gelişmesi kaçınılmazdır, şişlik alçının çok fazla bası yapmasına sebep olabilir. O yüzden şişliği azaltmak için ilk 48-72 saat boyunca kırık olan uzvun yastıklarla desteklenerek kalp seviyesi üzerinde tutulması gerekir. Özellikle hasar görmemiş el veya ayak parmakları mutlaka oynatılmalıdır. Alınacak bu basit önlemler şişliğin dolayısıyla ağrının azalmasını sağlayacaktır. Bütün bunlara rağmen ağrının şiddeti artıyorsa, parmaklarda hareket kaybı varsa, yine parmaklarda uyuşma oluyorsa mutlaka vakit kaybetmeden tedavinin yapıldığı merkeze gitmek gerekir” diye konuşan Dr. Ulusoy, zamanında müdahale edilmezse istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceği uyarısını yaptı.

Alçının mutlaka kuru tutulması gerektiğini söyleyen Ulusoy, “Alçı altında kaşınma olabilir, kesinlikle sivri bir çubuk sokarak kaşımaya çalışılmamalıdır aksi takdirde farkına varılamayan yaralar oluşabilir. Alçı aşınıp kırılırsa mutlaka doktorunuza başvurun, alçıyı kendiniz çıkarmaya çalışmayın” dedi.

Genellikle kırık iyileştiği zaman alçıyı çıkarmanın ve çocuğu normal aktivitesine bırakmanın en iyi yöntem olduğunu belirten Dr. Ulusoy, “Çocuklarda kırıkların iyileşme hızı çocuğun yaşı, yaralanmanın mekanizması, kırığın tipi, kırığın yeri gibi faktörlere bağlıdır. Kötü beslenme kırık iyileşmesini geciktirebilse de kuvvetlendirilmiş beslenme kırık iyileşme hızında bir etkisi olup olmadığı gösterilememiştir” diye konuştu.