Gönderen Konu: Bebek sarılığına 'mavi ışık' tedavisi  (Okunma sayısı 731 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Bebek sarılığına 'mavi ışık' tedavisi
« : 31 Mayıs 2008, 12:05:23 »
Bebek sarılığına 'mavi ışık' tedavisi
Doğumdan kısa bir süre sonra kandaki bluribin yükselmesine sebep olan geçici sarılığın en etkili tedavisi olan Fototerapi'de yeni bir teknoloji geliştirildi.


Bursa'da Acıbadem Hastanesi tarafından kullanıma alınan tünel şeklindeki fototerapi cihazları ile sarılıklı bebeklerde, vücudun bütün her yerine eşit mavi ışık ulaştırılarak, kandaki bluribin miktarının yükselmesi kısa sürede durduruyor. Böylece kan değiştirmeye giden süreç daha kolay engellenebiliyor. Ayrıca yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde yeni cihazların yanı sıra gelişen yeni hizmet anlayışı ile de bebek ölümlerinin sayısı azalıyor.

Yenidoğan Bölümü'nde bulunan "Tünel Fototerapi Cihazı" ile, yenidoğan sarılığı ile dünyaya gelmiş bebekler kısa sürede tedavi ediliyor. Bu cihazın yenidoğan sarılığının tedavisinde kullanılması sayesinde, kan değişimi yapılan bebek sayısında ciddi bir azalma meydana geliyor.

Çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya bulunan erken doğmuş riskli çocuklar, tam donanımlı yenidoğan ünitelerinde ve tecrübeli personelin yakın takibiyle hayatlarını sürdürebiliyor. Böyle bebeklerin belirli olgunluğa erişinceye kadar yoğun bakım ünitelerinde tedavi ve takip edilmeleri son derece önem arzediyor. Aksi takdirdi ölüm kaçınılmaz olabiliyor. Acıbadem Bursa Hastanesi de bu tür sıkıntılarla dünyaya gelen yenidoğanların, hayatta kalmasını ve sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürmesi için önemli bir görev üstleniyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sertaç Çiçek, yenidoğan bölümünde kuvözler, fototerapi cihazları, ventilatörler, oksimetri cihazları, açık ısı yatakları, süt sağma makineleri gibi modern cihazlar ile hizmet verdiklerini belirtiyor. Yenidoğan hizmetinin bir ekip dayanışmasıyla sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Sertaç Çiçek, şöyle konuştu:
"Bu ekipte yenidoğan uzmanı, tecrübeli çocuk hastalıkları uzmanları ve Sağlık Bakanlığı'nın 'Yenidoğan Canlandırma Kursu' na katılmış hemşirelerden oluşan kadromuzla hizmet veriyoruz. Kadrodaki bütün doktorlar ve hemşireler büyük vicdani sorumluluk ve uyum içinde görev yapıyorlar. Bilgi birikimimiz ve teknolojik donanımımız sayesinde yenidoğan ünitesinde farklılık oluşturuyoruz."


Acıbadem Bursa Hastanesi "Yenidoğan Bölümü"nde Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur ve devlet memurlarına, anlaşmalar çerçevesinde hizmet veriliyor. Batı dünyasındaki bakım, her prematüreye bir hemşire verilerek yapılması şeklinde gelişiyor. Acıbadem Bursa Hastanesi'nde de bu standarda uygun olarak prematüre bebeklerin bakımı için bu alanda eğitim görmüş bir yenidoğan hemşiresi görevlendiriliyor. Böylece bakımı özen ve bilgi isteyen bu bebeklerin, tıbbi takibinin en iyi şekilde yapılması sağlanıyor.

Yenidoğan Bölümü'nde bulunan "Tünel Fototerapi Cihazı" ile yenidoğan sarılığı ile dünyaya gelmiş bebekler kısa sürede tedavi ediliyor. Bu cihazın yenidoğan sarılığının tedavisinde kullanılması sayesinde, kan değişimi yapılan bebek sayısında ciddi bir azalma meydana geliyor. Ülkemizde her yıl 1.5 milyon bebek dünyaya geliyor. Bu bebeklerin ortalama 100 bininin, erken doğdukları (prematüre) tahmin ediliyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bebek ölümlerinin yarısından çoğu yenidoğan döneminde oluyor