Gönderen Konu: Astım, çocukluk çağının en önemli kronik hastalığı  (Okunma sayısı 418 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Astım, çocukluk çağının en önemli kronik hastalığı
Astım, çocukluk çağının en önemli kronik hastalığı
ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji İmmunoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seval Güneşer Kendirli, astımın, çocukluk çağının en önemli kronik hastalığı olduğunu bildirdi.


Prof. Dr. Kendirli, önemli bir sağlık sorunu olan astımın, 1998'den beri her yıl mayısın ilk haftasında sağlık örgütleri tarafından gündeme getirildiğini ve 1 Mayıs'ın "Dünya Astım Günü" olarak kutlandığını söyledi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji İmmunoloji Bilim Dalı, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Toraks Derneği Adana Şubesi, Astımlı Hastalar Derneği ve Ulusal Alerji ve Klinik İmmunoloji Derneği'nin, 1 Mayıs'ta astımı değişik etkinliklerle gündeme getireceğini ifade eden Kendirli,
amacın, her yaştaki astımlı hastanın hastalığını kontrol altına almak, hastaların yaşıtlarıyla aynı iş veya aktiviteleri yapmalarını ve yaşam kalitelerinin artmasını sağlamak olduğunu kaydetti. Kendirli, "Hastalarımızın, tüm insanların sağlıklı olmaları için temiz bir dünyada yaşamaları, sigara içme ve çevre kirliliğinin azaltılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Astımlı hastalar, ilaçlarını uygun şekilde ve sürede kullanırlarsa yaşam kaliteleri artacak, aileleriyle güzel birliktelik sağlanacaktır" dedi.

Astımın, her yaş insanın, özellikle çocukların iş gücüne, okula devamsızlığına neden olduğunu dile getiren Prof. Dr. Seval Güneşer Kendirli, şöyle konuştu:
"Astım, çocukluk çağının en önemli kronik hastalığıdır. Astım görülme oranı gittikçe artmaktadır. Adana'da okul çağı çocuklarda alerjik hastalık görülme oranı yüzde 23.6, astımın görülme oranı ise yüzde 12.6'dır. Hastalığın yüzde 10'un üzerinde olması toplum sağlığını ilgilendiren, önemli bir hastalık olduğunu göstermektedir. Astım, genellikle kendiliğinden veya tedaviyle düzelen, hava yollarının tıkanması ve yangısı sonucu oluşan, yineleyen bir hastalıktır. Hayat boyu astımın çoğu çocuklukta
başlamaktadır. Çocuklarda görülen astımın yüzde 85-90'ı alerjiktir. Genellikle ev tozu akarlarına, küf mantarlarına, hayvan tüy ve salgılarına, bazen de polenlere alerji olabilir. Çocukluk çağında görülen astımın yüzde 70-75'i hafif astımdır. Bu astım genellikle alerjik bronşit, spastik bronşit gibi isimlendirilmektedir."


Hastalığın belirtilerine de değinen Kendirli, "Hastalıkta genelde tekrarlayan öksürük, hışıltı, balgam çıkarma ve nefes darlığı olur. Hastaların özellikle gece olan öksürükleri vardır. Bu, kuru ve inatçı özelliktedir. Sonraları balgam eklenir. Hışıltı, astımlı çocuklarda olan önemli bir bulgudur ve kendiliğinden veya uygulanan tedaviyle düzelir. Yalnız bilmemiz gereken bir nokta, her astımda hışıltı olmadığı ve her hışıltının da astım olmadığıdır. Hastalıkta gece nefes darlığı görülebilir. Egzersizle
nefes darlığı, hışıltı olabilir. Astımlı hastanın soluk borusu aşırı duyarlıdır. Alerjen, hava kirliliği, iritanlarla hastalık başlayabilir. Astımlı hastanın evinde sigara içilmemelidir. Astım tanısı için yinelemenin en az 3 kez olması gerekir. Ailede astım veya alerji varsa, tekrarlayan hışıltı ve tekrarlayan öksürükte astım olup olmadığı düşünülmelidir ve hekime başvurmalıdır" diye konuştu.


Astımın tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Kendirli, "Doktor, hastanın astımının derecesine göre ilaç verecektir. Bu ilaçlar, doktorun önerdiği sürede kullanılmalıdır. Hastalıkta korunma önemlidir. Alerjik hastalarda alerjenden korunmanın etkin yapılması gereklidir. Uygun tedavi ve korunmayla astımlı çocuklar yaşıtları gibi sağlıkla yaşamlarını sürdürebilirler, tüm aktiviteleri ve spor yapabilirler" şeklinde konuştu.