Türkiye'nin ilk Oyun Forumlarından olan Oyunsiteniz 17 Yasinda

OYUN DIŞI BÖLÜMLER => KÜLTÜR SANAT EĞİTİM VE TEKNOLOJİ => Hayvanlar Alemi => Konuyu başlatan: Sinoplu57 - 01 Şubat 2008, 14:59:15

Başlık: Babuİnler
Gönderen: Sinoplu57 - 01 Şubat 2008, 14:59:15
Babuİnler
AİLE adı; «Papio» olan, «Babuin» yahut «köpek suratlı maymun» bir çoban köpeği büyük-lüğündedir. Son derece kuvvetli olan bu hayvan rahatsız edilince vahşileşir. Leoparlarla arslanlar bir dişi, yahut yavru babuin'e hücum edebilirlerse de, erkek babuin'lerden ibaret bir grup böyle bir mütecavizi kudretli çeneleri ve sivri köpek dişleriyle paramparça eder.
Babuin, ağaçları terkederek kendini yerdeki hayata uydurmuş büyük bir maymundur. Uzun bir burnu ve ekseri maymunlardan farkh olarak keskin bir koku alma duygusu vardır. Renk seçebilen gözleri yüzünün ortasında ve aşağıya yönelmiş durumdadır, öyle ki hayvan, yukarı bakmak isteyince, ağır ve sarkık göz kapaklarını kaldırmak zorunda kalır. Yüzünün derisi parlak bir renkte olabilir.
Kendine yiyecek bulmanın ustası: Babuin'ler sürüler halinde dolaşır ve açık kayalık araziye rağbet ederler. Fakat bir kere sık ormanlara girdiler mi, en yüksek ağaçlara tırmanırlar. Aşağıda yürürken, tabanında boynuzumsu yastıklar olan elleri ve ayaklariyle yere yamyassı basarlar. Dört ayak üzerinde yampiri bir hareketle dörtnala gidebilirlerse de, bir köpek onlara kolaylıkla yetişir.
Babuin'ler, yaşadıkları çorak arazide yiyecek bulabilmek için bazen büyük mesafeler aşmak zorundadırlar. Meyva, kök, sürüngen, böcek velhasıl yenilebilecek her şeye rağbet ederler. Böcek aradıkları zaman, saatlerce yerde oturarak kumu bıkıp usanmadan parmaklarının arasından eler, yahut da altında böceklerin gizlenebileceği taşlan ve ağaç parçalarım kaldırıp bakarlar. Makak ve mangabey gibi onların da yiyecek depo etmek için avurtlarında keseleri vardır.
Bal, babuinierin en sevdiği tatlıdır. Bunu elde edişleri" bir maharet örneğidir. Sabah erken anlar henüz harekete geçmeden kovanın üzerine çullanırlar. Peteği otların arasında sürükleyip üzerine yapışık arıları düşürdükten sonra da ziyafet sofrasına kurulurlar.