Türkiye'nin ilk Oyun Forumlarından olan Oyunsiteniz 17 Yasinda

OYUN DIŞI BÖLÜMLER => KÜLTÜR SANAT EĞİTİM VE TEKNOLOJİ => Hayvanlar Alemi => Konuyu başlatan: Sinoplu57 - 01 Şubat 2008, 14:15:51

Başlık: Tavşanlar Kemirici Değildir
Gönderen: Sinoplu57 - 01 Şubat 2008, 14:15:51
Tavşanlar Kemirici Değildir
Tavşangillerde başlıca iki aile vardır. «Pika'lar» (Ochotonidae); «tavşanlar» la «ada tavşanları» ise; «Leporidae» ailesini meydana getirirler. Bu hayvanlar eskiden kemiricilerden sayılırdı. Fakat kemiricilerin keskiye benzeyen ön dişler özelliğini paylaşırlarsa da, bu benzerlik, iki cins arasındaki bir yakınlıktan çok, bir tesadüfün sonucudur.
Tavşangillere en çok Kuzey Yarımküresi'nde rastlıyoruz. Bunların büyük bir kısmı ise Kuzey Amerika' dadır. Bununla beraber tavşanlar, Madagaskar ile Avustralya bölgesi dışında, dünyanın daha pek çok yerlerinin yerlisidirler.
Avustralya'ya 1859 yılında salıverilen yirmi dört Avrupa tavşanı'nın soyu öylesine çoğalmıştır ki, Avustralya ovaları bugün tavşan nüfusu tarafından sömürülmek tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bu memleket, âfet halini alan hayvanı kontrol altında tutmak için giriştiği masraflar bir yana, sırf tavşanların pisboğazlığı sebebiyle yılda bir milyar liralık zarara uğramaktadır. Ayrıca tavşanları imha etmek için ithal edilen tilkiler de çoğalarak başlıbaşına bir âfet halini almıştır.
Şimdi yalnız tavşanlar için öldürücü olan bir virüsle aşılanan birçok tavşanlar, hemcinslerinin arasına karışıp hastalığı onlara da bulaştırmaları için serbest bırakılmışlardır. Bu çalışmanın neticesi henüz tam olarak alınmış değildir.