Bilim adamları yine bir imkansızı başardı...
Mutfakta sıcak bir tavaya dökülen suyun hızlı hareketi, bilim insanlarına ilham kaynağı oldu. University of Oregon uzmanları, suyun yukarı doğru akmasını sağladı.
Isınan tava örneğinde olduğu gibi, suyun konduğu yüzey son derece sıcak olursa, su daha yüzeye değmeden buharlaşmaya başlıyor. Buharlaşan su, havada iken suyla buhar arası bir forma kavuşuyor ve bazı su dalmacıkları yüzeyin üstünde kalıyor. Bu esnada buharla sıvı arasındaki su damlacıkları havada dolaşabiliyor.
University of Oregon uzmanları, ısıtılmış pirinç boru üzerinde su damlacıklarını yukarı doğru hareket etmesini sağladı.
Araştırmayı yürüten University of Oregon uzmanı Dr. Heiner Linke, sıcak bir yüzeyin üstündeki buharın içinde bulunan henüz buharlaşmamış su damlacıklarının eğimin tersine hareket ettiğini belirtiyor. Buhar ve damlacıklarının hareketi yüzeyden bir insan kılı inceliği kadar bir yükseklikte meydana geliyor.
Su damlacıkları çıkış yolu arıyor
Yukarı hareketin altında, suyun sıvı halden buhara geçişte ortaya çıkan enerjinin kendine bir yol çizmesi yatıyor. Dr. Linke bu süreci şöyle tanımlıyor: “Buharlaşan su damlacıkları uçmak için en kısa ve kolay yolu seçiyor, damlalardan biri istikamet kazanınca, diğerleri de onu takip ediyor.”
Dr. Linke, su damlacıklarının yukarı hareketinin küçük bilgisayar sistemlerini soğutan mikro-klimalarda kullanılabileceğini düşünüyor.
Saygılar..