Gönderen Konu: Yer Altında Tüneller Kazan Sessiz Bir Hayvan  (Okunma sayısı 469 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Yer Altında Tüneller Kazan Sessiz Bir Hayvan
« : 01 Şubat 2008, 14:06:33 »
Yer Altında Tüneller Kazan Sessiz Bir Hayvan
DAĞ KUNDUZU


DAĞ KUNDUZU» veya öbür adıyla, «yalın dişli» (Aplolontia), ilkel bir kemirici soyunun son üyesidir; dünya yüzünde hiç bir akrabası kalmamıştır. Yeraltında in kazan bütün hayvanlar gibi kısa tüylü, koyu renk bir kürkü ile küçük gözleri ve kulakları olan bu 30 santim uzunluğundaki tıknaz hayvan, kunduzdan çok, kuyruksuz bir misk sıçanına benzer.
Öfkeliyken çıkardığı gıcırtının dışında hiç ses vermediği için dağ kunduzuna, «sessiz hayvan» da derler. Bununla beraber dilsiz değildir. Arada sırada baykuşunkini andıran bir çığlık kopardığı söylenir.
Adının dağ kunduzu olmasına rağmen, bu yaratık gerçek bir dağ hayvanı değildir. Toprak üstünde en ziyade rağbet ettiği yerler, pusudaki etçillerden gizlenmesini sağlayan ormanlık arazideki sık çalılıklardır. Bu hayvana dünya yüzünde yalnız Kuzey Amerika'nın Pasifik kıyısında rastlanılır.

TÜNEL SİSTEMİ


Dağ kunduzu, yeraltında koloniler halinde yaşar. Köstebek gibi yeraltında bir tünel sistemi meydana getirir. Bu yeraltı yollan sayesinde bir beslenme yerinden ötekine emniyetle yol alabilir.
Bu tombul kemirici, dışarıya açılan bütün kapılan icabında acele kullanılmak üzere açık bırakır. Bir tünelden hızla dışan fırlar, yiyeceklerini kapar ve karnını doyurmak için aynı hızla yeraltına döner. Bu yeraltı geçitleri, yiyeceğin depo edilmesi için orada, burada açılmış odacıklariyle gerçek bir labirent meydana getirirler.

ÖNCE EMNİYET


Dağ kunduzu, her türlü özlü bitkiyi yemeye bayılır. Bundan ötürü yalnız yerde yetişen otlarla yetinmeyerek, tepedeki filizlere ulaşmak üzere çalılara ve fidanlara da tırmanır.Fakat emniyeti daima ön plana aldığı için yukarı çıkarken dalları dibinin bir kaç santim ilersinden keserek kaçmak zorunda kalması ihtimaline karşı bir seri basamak vücuda getirmeyide ihmal etmez.
Anne dağ kunduzu bir batında üç ila beş yavru doğurur.Bunların haziranda dünyaya geldikleri sanılmaktadır.
__________________