Gönderen Konu: Sİncap Maymun  (Okunma sayısı 513 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Sİncap Maymun
« : 01 Şubat 2008, 15:08:52 »
Sİncap Maymun
«Sincap maymun», Yenv Dünya maymunlarının en yaygınlarmdandır. Bu küçük ve enteresan hayvan, Orta Amerika'da Kosta Rika ile Güney Amerika'da Bolivya ve Peru ülkeleri arasındaki ormanlarda barınır. Ağaç üzerinde yaşamayı sevmesine ek olarak daha birçok taraflardan sincaba benzer. Mütecessis görünen küçük bir yüzü, oldukça iri gözleri ve küçük kulakları vardır. Başının tepesinde gri veya siyah renkte bir taç bulunur. Elleriyle ayakları parlak bir turuncumsu sarıdır; omuzları, bacakları ve vücudunun başka kısımları sarımsı gri olabilir. Güneşli ağaçlıkları, balta girmemiş ormanın loşluğundan üstün tutan bu küçük maymun 30 santim boyundadır; bundan birkaç santim daha uzun olan tüylü ve ucu püsküllü bir kuyruğu vardır. Böcekler, meyvalar, kertenkeleler, yumurtalar ve küçük kuşlarla beslenir. Arkadaş canlısı olduğundan ufak sürüler halinde dolaşır. Karşılarına lezzetli bir yiyecek çıkınca, sürüdeki maymunlar çokluk yüzünden aralarında kavga ederler. Baba «sincap maymun», yavruyu çok kere sırtında taşır, fakat meme zamanı yaklaşınca onu anneye devreder. Erkek, dişi, genç ve ihtiyar maymunlar birbirlerine çok benzerler.
Sincap maymun hem zeki, hem de fazlasiyle meraklıdır. Maymunlar arasında, vücuduna kıyasla beyni en büyük olan maymunlardandır. Kafatası da oldukça uzundur. Evcil hayvan olarak çok sevilir.
Sincap maymun sürüleri ormanda turistleri, epey bir yol takip ederek, ne yaptıklarım kontrol ederler. Bir müze için örnek toplayan W.Brown, Panama'daki dağ yamaçlarında yol aldığı sırada bu saçaklı kuyruklu güzel yaratıkların peşinden ayrılmadıklarını ve devamlı olarak gevezelik ettiklerini anlatmıştı. Bu maymunlar, hatta turistin onlara elini sürmesine bile hemen hemen müsaade etmişlerdi.