Gönderen Konu: Serbest Kuyruklu Yarasalar:  (Okunma sayısı 377 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Serbest Kuyruklu Yarasalar:
« : 01 Şubat 2008, 15:56:52 »
Serbest Kuyruklu Yarasalar:
SERBEST KUYRUKLU YARASALAR: ÇOBAN KÖPEĞİ YARASALAR BURUŞUK DUDAKLI YARASALAR, ve BAŞLIKLI YARASALAR


SERBEST kuyruklu yarasalara raslamak için, dünyanın daha sıcak bölgelerine kaymamız gerekir. Bunlar, hızlı uçuşlara elverişli uzun ve dar kanatları olan kuvvetli ve adaleli hayvanlardır. Kaim ve derintisi kulakları öne uzayarak yüzü tıpkı bir başlık gibi çerçeveler.
Bu yarasalara ailece «serbest kuyruklu» denilmesinin sebebi nedir? Yarasaların çoğunda kuyruğun, art ayakların arasındaki uçuş zarı tarafından sarılmış olduğunu gördük. Halbuki bilimsel adı, «Molossidae» olan yarasalarda kuyruğun alt yarısı serbesttir. Yarasa, kas hareketi sayesinde zarı kuyruk boyunca istediği kadar yükseğe kaldırabilir veya aşağı indirebilir. Bu ise, serbest kuyruklu yarasaya havadayken, hareketlerini inceden inceye kontrol avantajını verir.
Serbest kuyruklu yarasa, bilhassa böceklerle beslenir. Dolayısiyle de tropikal bölgelerdeki zararlı böcek ordularının daha fazla üremesini önler. Bazan bir bölgedeki böcek miktarında değişme olur. Yiyecekleri azalınea serbest kuyruklu yarasaların da yer değiştirmeleri gerekir. Bazan binlercesinin, kendileri için daha bereketli bölgelere kitle halinde göç ettikleri görülür.
Serbest kuyruklu yarasalar, gayet sık bir sürü halinde tünerler. Yüksek ısı derecelerinden hoşlanan hayvanlardır. Tropikal Afrika güneşinin tesiriyle, ısısı, insanlar için tahammül edilmez bir dereceye yükselen galvanizli demirden bir çatının altında toplaştıkları görülmüştür. İçeriye ancak sürünerek girilmesine imkân veren kayalar arasındaki daracık yarıklara da gizlenir.
Tropikal yarasaların çoğu havalar soğumaya başlayınca, kış uykusuna yatmazlar: vücut ısılarını, titreyerek ve devamlı faaliyet göstererek muhafaza etmeye çalışırlar, oldukça daha kuzey kuşaklardaki serbest kuyruklu yarasalar ise ısı+ 10 derece ye düşünce kış uykusuna yatarlar. Birleşik Amerika'daki Carlsbad Mağaraları'nda, mart ayına kadar böyle uyuşmuş haldedirler, fakat ısı+ 15 dereceyi bulunca ağır ağır uyanıp harekete geçerler.