Gönderen Konu: İnsanlara faydalı evcil Babuin'ler:  (Okunma sayısı 399 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
İnsanlara faydalı evcil Babuin'ler:
« : 01 Şubat 2008, 14:58:28 »
İnsanlara faydalı evcil Babuin'ler:
Öyle olmakla beraber, evcil babuin gençken sokulgan ve zeki bir hayvandır. Fakat yaşlandıkça aksileşip tehlikeli bir hal alabilir. Güney Afrika'da babuiniere, yenilebilir bitki soğanları aramak öğretilmiştir. Tuzlu gıdalarla susatılan babuin'ler toprağın altındaki suları bulmak suretiyle de insanların işine yaramışlardır. Su bulmak esasen onlar için normal bir meşgaledir. Yabani babuinler kurak mevsimde susuzluklarını gidermek için kuru derelerin dibindeki kumu kazıp delikler açmak âdetindedirler.
Muhtelif tarihlerde insanlara yardımcı olmuş birçok meşhur babuin varsa da, bunlardan bilhassa biri dikkate değer. Bu hayvan, geçen yüzyılın sonunda Güney Afrika'daki bir demiryolu makasçısına aitti. Maymun, efendisine su getirir ve daha birçok basit işlerini görürdü. Uzakta bir lokomotifin düdüğü duyulunca, özel bir anahtarı yerinden alır ve efendisine götürürdü. On yıla yakın bir zaman makasçıya böyle sadakatle hizmet ettikten sonra, veremden öldü.

Babuin'ler, Eski Dünya maymun ailesinin en iri üyeleridir. Başlıca üç türdürler: Koyu renk olanlar, açık sarı renkte olanlar ve yeleli gri ba-buin'ler. En iyi tanınanlarından biri «çakma» veya «şebek», Güney Afrika'da yaşayan ve hayvanat bahçelerinde sık sık rastlanan kahvemsi siyah renkte bir maymundur. Babuinlerde kuyruk uzunlukları deği-şîkse de, bu çoğunlukla oldukça uzundur ve hayvanın sırtında kemer çevirmiş vaziyette taşınır. Bir başka cins olan «Hamadriyas babuini» nin dışındaki bütün babuinler sadece Afrika hayvanıdırlar ve Büyük Sahra'nın güneyinde yaşarlar..