Gönderen Konu: İndrİ  (Okunma sayısı 469 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
İndrİ
« : 01 Şubat 2008, 14:46:07 »
İndrİ
İndri, yünlü makilerin en irisi ve hayvanat bahçelerinde ender görüldüğü halde, en iyi bilinenidir. Kuyruksuzdur, fakat başka bakımlardan maymunlara çok benzer. Hareket halindeyken garip bir manzara meydana getirir. Ekseriya art ayaklarının üzerinde dikilerek durur veya yürür, sallanan vücuduna uzun kollariyle denge sağlar, yahut ellerini, ip üzerindeki acemi bir cambaz gibi tepesinde sallayıp durur. Burnunun ucu ile butları arasındaki uzunluk 60 santimse de, hayvan, kollarım uzattığı zaman daha iri durur.


indiri ve kamuflaj:

İndiri, ormanlardaki düşmanlarından kürkünün rengi sayesinde kurtulur. Hayvan, ormanların sık bitkileri arasında meyva ve yapraklarla karnını doyururken, siyahlı beyazlı kürkü göze hemen hiç görünmez.


İsmi nereden gelmiştir:

Madagaskar yerlilerinin bu hayvana hiç «indri» demeyisleri bazı kimselerin garibine gider. Filhakika Madagaskar dilinde bu hayvanın adı "babakoto" dur. "İndri" ise "bak" anlamına gelmektedir. Yerliler, adaya çıkan ilk Avrupalılara hayvanı gösterdikleri vakit bu kelimeyi kullanmışlar, fakat yeni gelenler "indri"yi hayvanın adı sanmışlardı. Avustralya'da da kanguru, buna benzer bir anlaşmazlık sonucunda bu adı almış değil miydi?


Efsatıelerdeki indri:

İndri, yerlilerin gözünde bir yiğit ve esrarengiz bir yaratıktır. Madagaskarlılar, yakaladıklarını serbest bırakmakta, ölüsünü ise gömmektedirler. Bir indri'yi öldürmeyi günah sayacakları şüphesizdir. İndri ile ilgili daha başka garip inanışları da vardır. Meselâ, hayvanın, üzerinde yaşadığı ağaçların birçok hastalıklara deva teşkil ettiğine inanır ve yapraklarını toplayıp ilâç yerine kullanırlar. Hücuma uğrayan indri'nin tehlikeli bir düşman olaeağına da inanırlar. Madagaskarlılara bakılırsa, indri'ye savrulan kargı, hedefine ulaşmadan yarı yoldan geri dönecek ve tam isabetle onu atana saplanacaktır.
Diğer bir hikâye, yeni doğan indrinin çetin bir imtihan geçirdiğini iddia eder. Dünyaya tek olarak gelen yavru doğunca, annesi onu kucaklayıp biraz ötede duran erkeğine savurur, erkek de yavruyu anneye aynı şekilde geri atar. Yavru böylece belki on, on iki defa anne ile baba arasında gider, gelir. Bu arada yere düşerse, yerlilerin inancına göre, orada kalır, ana ve babası onu kaldırmaya teşebbüs bile etmez. Buna mukabil bu imtihanı yere düşmeden atlatırsa, büyüyünceye kadar itina ve bakım görür.