Gönderen Konu: Eski Dünya'nm Gerçek Tavşanları  (Okunma sayısı 449 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Eski Dünya'nm Gerçek Tavşanları
« : 01 Şubat 2008, 14:09:39 »
Eski Dünya'nm Gerçek Tavşanları
Tavşan» ismine en ziyade lâyık olan tavşan, «Eski Dünya gerçek tavşanları» dır. Evcil tavşanlarımız da, Orta ile Güney Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da yaşayan bu tavşanın soyundan gelirler;
Yabani haldeki gerçek tavşan çabuk üreyen, gürbüz bir yaratıktır. Grimsi kahverengi postu kolay gizlenmesini sağlar. Uzunluğu 40-50 santim, ağırlığı ortalama bir buçuk kilodur. 3 kilo ağırlığında olanları da görülmüştür. Hayvanın kulakları orta uzunluktadır.
Bu tavşan, yuvalarını toprağın yüzeyinde yapan ada tavşanları'nın aksine, yeraltındaki müşterek oyuklarda yaşar. Bunlar beslenme yerlerine, tavşanlar tarafından açılmış yollarla bağlıdır. Yüzlerce tavşan bu şekilde bir arada yaşayabilirler.
Dişi, bir yandan müşterek inde yaşarken, yavruları için biraz ötede başka bir yeraltı ini hazırlar. Bunun içini, kendi kürküyle karıştırdığı kuru otlar ve yapraklarla döşer. Çiftleşme mevsimi şubattan eylüle kadar sürer. Yavru çiftleşmeden bir ay sonra dünyaya gelir. Bir batında beş ilâ dokuz yavru doğar.


Tavşanın düşmanları:

Üreme hızı bu kadar yüksek olan bir hayvanın çiftçiye zarar vereceği muhakkaktır. Fakat insan ve hayvan düşmanlarının tavşanı bulup yok etmeleri kolay iş değildir.
Tavşan, görülmemenin en iyi yolunun, hareketsiz durmak olduğunu çok iyi bilir. Açık bir arazide kıstırılınca, yamyassı yere uzanarak hareketsiz kalır. Bu şekilde donmuş kalmış bir tavşanın, çıplak toprak üzerinde dahi görülmesi kolay iş değildir. Hayvan, düşmanının, üzerine basacak kadar yaklaşmasını bekler, sonra birden fırlayarak en yakın barınağa kapağı atar.
Anne tavşan da pamuk kuyruk gibi, yavrularını korumak için dövüşmekten çekinmez. İngiltere'de bir korucu, bir kakım'ın bir tavşan yavrusuyla, tıpkı kedinin sıçanla oynaması gibi eğlendiğini görmüştü. Birdenbire yetişkin bir tavşan ortaya fırladı. Ne olduğunu şaşıran kakım'ı devirdi ve yavruyu ağzına aldığı gibi kayıplara karıştı.
Tilkiler ve porsuklar, tavşanın can düşmanları arasında yer alırlarsa da, yırtıcı kakım veya gelincik bunlardan çok daha fazla tavşan öldürür. Bir tavşanın izini takip eden kakım, yeraltındaki ine kadar sokulur. Bazı söylentilere bakılırsa, seçtiği tavşanın başka tavşanlarla dolu bir inde dahi peşini bırakmaz ve sonunda ele geçirirmiş.
Bu çeşit tavşanların bir cinsi de Ankara tavşanıdır. Kocaman bir kar topu görünüşünzde olan bu tavşan, uzun ve ipek gibi bembeyaz tüyleri yüzünüden çok değerlidir. Bazı çeşitlerinin kulaklarının uçlarında da püskül biçiminde tüyler bulunur. Özel olarak yetiştirilen bu tavşanlardan başka, değişik renkte, hatta siyah tavşanlar da vardır.


Tavşanların parlak renkli bir akrabası:

Gerçek tavşan'm akrabaları hep koyuca renklidir ve üzerlerinde belirli bir işaretleri yoktur. Yalnız Asya'da parlak renkli bir tavşana rastlıyoruz. Adı «Sumatra tavşanı» (Nesolagus) olan bu hayvanın kürkünde grimsi sarı, maun kahverengisi ve siyah yer almıştır. Ayrıca burnunda başlayan siyah bir çizgi vücudunun boyunca uzanır.