Gönderen Konu: Makak  (Okunma sayısı 602 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Makak
« : 01 Şubat 2008, 15:05:28 »
Makak
Makak», maymunların en cesurudur. Bağlı olduğu klanın belki elli türü vardır. Laboratuvar denemelerinde kullanılan «Rhesus» maymunu ile «Berberistan maymunu» da bunlardandır. Bu maymunlardan bazıları, kışları oldukça soğuk olan iklimlerde yaşayabilirler. Diğer bazıları ise Hindistan ile Birmanya'nın en sıcak bölgelerinin yerlisidirler.Bu kuvvetli ve gürbüz hayvanların çoğu Asya ve Doğu Hint Adaları'nda yaşarlar.
Makak'ın orta türü, tilki teriyert «foks teriye» denilen köpekle aynı büyüklüktedir. Fakat daha iri ve daha ufak olanları da vardır. Ağır vücudu çoğunlukla donuk kahverengi veya sarı bir kürkle kaplıdır. Mamafih bu hayvanlardan bazılarının göz kamaştırıcı renkte oldukları da görülmüştür. Başı oldukça iri, kulakları çıplak ve sivridir; uzun saçları boyunca ve omuzlarına kadar inip bir yele teşkil edebilir. Gür ve çıkık kaşların altındaki birbirine yakın iri gözleri, etrafta olan bitenleri ilgi ve anlayışla seyreder.
Makak'ın, geçici olarak yaprak ve meyva depo eden avurt keseleri vardır. Çıplak kaba etlerinde ekseriya parlak kırmızı renkte, nasırlaşmış yamalar dikkati çeker. Bazı makakIarın oldukça ussun kuyrukları vardır; bazıları da hemen hemen kuyruksuzdur.


Çapulcu maymunlar:

Makaklar ekseriya yarım düzineden tutun da yüz maymunluğa kadar sürüler halinde dolaşırlar. Vakitlerinin yarısını ağaçların üzerinde, yarısını ise yerde geçirirler, fakat kayalık ve ağaçsız arazilerde de rahat ederler. Günün bütün saatlerinde ayakta olmakla beraber, hareketli zamanları sabah erken ve akşamdır. Mehtaplı gecelerde meyva bahçelerine baskın yapacak kadar korkusuzdurlar.


Zorbalar ve Ötekiler:

Her maymun sürüsünün zorbaları ve bunlara boyun eğen üyeleri vardır. İnsan topluluklarmdakini andırdığı cihetle, bunların arasındaki sosyal düzen incelenmeye değer.
Zorba makak, el altındaki bütün yiyeceklere sahip çıkarak yanındakilerin ag kalmasına sebep olabilir. Bu duruma ulaşmasının sebebi, ötekilerden daha iyi bir savaşçı, yahut daha kuvvetli ve daha iri olması değildir. Bu faktörlerin de önemi olmakla beraber, zorba maymun ekseriya kendinden emin gözüken, istediğini almaktan çekinmeyen ve rakiplerinin isteklerine dövüşle karşılık veren bir hayvandır. Aynı şeye çocuklar arasmda da rastlamaktayız. Ufak tefek, fakat atılgan bir çocuğun daha iri, yaşça daha büyük, lâkin onun kadar kendine güveni olmayan arkadaşlarını egemenliği altına aldığı az mı görülmüştür...
Genç bekâr erkek makaklar, bazen sürü meydana getirir, bazen de erkeklerle dişiler bir arada yolculuk ederler. Bîr sürüde başın dişi olduğu çok görülmüştür. Dişi, erkeklerden daha mütecaviz olduğu takdirde, onlara pes dedirtmekte güçlük
çekmez. Erkeklerde de üstünlük kademeleri görülebilir ve üstün durumda olanlar öbürlerinden saygı görürler. Üstün mevkide olan erkeklerin, dişiler üzerinde de üstün hakları vardır. Çiftleşmek ihtiyacını duyan dişi birkaç erkeği birden kabul eder.
Makaklar yalnız hırçın tabiatlı olmayıp, aynı zamanda zeki ve mütecessis hayvanlardır. Esaret hayatına alışanları kaba saba şekilde alet kullanmayı öğrenmiştir. Çivi çakmayı ve testere kullanmayı bilen bir makak'tan bahsedilmektedir. Bu hayvanlar renkler, ağırlıklar, şekiller ve sesler arasındaki farkları doğruya yakın tayin edebilmektedirler. Makak, dört, beş yaşma gelince yetişkin bir maymun olur, fakat bundan bir yıl öncesinden itibaren üremeye başlayabilir. Belirli bir çiftleşme mevsimi yoktur. Dişi, çiftleşmeden yedi ay sonra bir yavru doğurur. Yarım kilo ağırlığındaki yavru annesine yapışır, dişi istirahat halindeyken de üzerinde dolaşır, durur. Aradan çok geçmeden dünyayı merak etmeye başlayarak kısa devreler için annesinin yanından ayrılır. Fakat dişinin bu zamanlar yavrusunun uzağında olmadığına emin olabilirsiniz.