Gönderen Konu: DoĞu Grİ Sİncabi  (Okunma sayısı 504 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
DoĞu Grİ Sİncabi
« : 01 Şubat 2008, 14:05:00 »
DoĞu Grİ Sİncabi
«Doğu gri sincabı», Kuzey Amerika doğusunun yaygın hayvanlarındandır. Atlantik Okyanusu, Birleşik Amerika'nın ortasındaki ovalar, Güney Kanada ve Birleşik Amerika'nın Meksika Körfezi bölgesi arasındaki bölgenin meşe, akçaağaç, kestane ve ceviz ormanlarında yaşar.


Esrarengiz sincap göçleri:

Gri sincap yakın zamana kadar sebebi bilginlerce izah edilemeyen göç hareketlerine girişirdi. Bir bölgedeki sincap nüfusu fazla artınca göç başlardı.
Muhacirler önce ufak bir grup halinde yola çıkarlar, fakat sonra başka grupların da katılmasıyla, yüz binlik sincap orduları haline gelirlerdi. Düz bir hat izleyen ordu, yolu üzerindeki ovaları, dimdik yarları aşar, gürüldeyen nehirleri yüzerek geçerdi. Bu arada ölen yüzlerce sincabın leşleri araziye saçılır, kalır veya sularla sürüklenirdi.
1933 yılı, bu kitle muhaceretlerinden birine sahne olmuştu. Sincaplar 10 aralıkta Hudson nehrine varmışlar, yüzlercesi buradaki bir köprüden geçmiş, fakat çoğu nehri yüzerek aşmayı tercih etmişti. Birkaç sincap ise New York"un Yonkers semtinde araba vapurlarına binmekten çekinmemiş ve kaçak yolcu olarak nehrin karşı yakasına ulaşmıştı.


Dolaşan kuyruklar:

Gri sincapların başka garip âdetleri de vardır. Bunların en dikkate değer olanlarından biri kuyruklarının dolaşmasidir. Kuyruklarını birbirinden ayıramayan hayvancıklar çok kere açlıktan ölmeye mahkûm olurlar.
New' York Hayvanat Bahçesinde çalışan personelden biri 1951 yılı aralığında en azından yedi sincabın birbirine takıldığına dikkat etmişti. Birbirine bağlı kuyrukların kılları öylesine dolaşmış ve ayrılamaz hale gelmişti ki, hayvanları ayırmak için kuyrukları tıraş etmek icap etti. Sincapların hepsi yetişkin hayvanlardı. Mücadele esnasında iki dişi ölmüştü; bir üçüncüsü de son nefesini vermekte gecikmedi


Gri sincap avları:

Gri sincap'ı avlamak köy delikanlılarının en ziyade rağbet ettikleri bir spordur. Sincap, av mevsiminin başladığının farkında olduğu için, bol yapraklı bir meşe ağacının üzerindeyken vurulması kolay iş değildir. Kalın bir dalın özerinde vücudunu yassıltan hayvancık, avcı tarafından görülmemek için derhal o dalın öteki yüzüne kayar. Avcı ile arasında daima bir dalın bulunmasına dikkat etmediği takdirde, çok sevilen lezzetli bir yemek olur.
Gri sincap kış sonlarında, ocak ve şubat aylarında eiftleşir. Yuva, bir ağaç kovuğunda kuru yapraklar ve çalı çırpıyla döşenmiş emniyetli bir köşedir. Yavrular kırk dört gün sonra dünyaya gelirler. Hayatları kızıl sincaplarınkilere benzer. Bir yaşında da üreyebilmelerine rağmen, iki yaşına kadar tam yetişkin sayılmazlar.
Doğu gri sincabı, vücut ve baş uzunluğu 22-23 santime erişen iri bir sincaptır. Normal rengi toz karabiber grisi ise de, bazı bölgelerde kara olanlarına da rastlanılır. Ömrü on yılı geçmez, esasen pek azı normal şartlar altında bu yaşa erişebilir. Esaret hayatındaki gri sincap on beş yıl yaşayabilir.