Gönderen Konu: DİĞer Bazi Enteresan Makak'lar  (Okunma sayısı 408 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
DİĞer Bazi Enteresan Makak'lar
« : 01 Şubat 2008, 15:04:13 »
DİĞer Bazi Enteresan Makak'lar
Üç Akıllı Maymun» heykelciğini her halde hepiniz görmüşsünüzdür. Biri kötülük işitmeyen, ikincisi kö
tülük söylemeyen, üçüncüsü ise kötülük görmeyen bu maymun triyosu ilkönce Japonya'da parlak kırmızı yüzlü ve gri tüylü bir makak olan «Japon maymunu»ndan ilham alınarak vücuda getirilmişti.
Diğer bir enteresan maymun Malaya, Hindistan ile Çin'in bir yerlisi olan «domuz kuyruklu makak»tır. Bu şen ve sokulgan hayvan 60 santim boyundadır. Kahverengi bir kürkü, et renginde çıplak bir yüzü ve sağlam bir kuyruğu vardır. Küçükken yakalandığı takdirde kolay ehlîleştirilir. Yerliler ona, hindistan cevizi ağaçlarına tırmanıp cevizleri aşağıya, kendilerine atmasını öğretirler.
Fakat Güney Hindistan'ın «arslan kuyruklu makak» ı hiç de aynı derecede sempatik değildir. Bu azametli maymunun, zifirî siyah bir kürkü ve başı, boynu ile omuzlarının üzerinde koyu gri renkte, uzun tüylü bir pelerini vardır. İsmini, ucu püsküllü olan kuyruğundan almıştır. Karakteri de arslanınkine benzer. Hemcinslerinin arasında uysal davranırsa da, yanına sokulan insanların başını derde sokar. Ormanda küçük yerli çocukları öldürdüğü defalarla duyulmuştur.
Birmanya ile birçok Güney Pasifik adalarında bulunan «yengeç yiyen makak» veya öbür adıyla «uzun kuyruklu makak», denizin inik zamanında kıyıya yakın mangrov ağaçlarının arasında ve kumsalda dolaşıp en sevdiği gıda olan kabuklu deniz hayvanlarını arar. Yüzmekten de hoşlanır, dalmakta ve su altında yüzmekte büyük bir ustalık gösterir. Bu makak, adadan adaya veya bir koyun karşı kıyısına kolayca yüzdüğünden ıssız adalarda da insanın karşısına çıkan tek maymundur. Başı ile vücudunun uzunluğu 60 santim, kuyruğu ise 45 santimdir.
Bu maymunların en enteresanlarından biri, Seylân Adası'nda bulunur. Bu uzun kuyruklu makak'm, gözlerinin üzeri ile şakaklarında siyah bir şerit vardır; parlak kırmızımsı renkte bir halka da başının tepesini çerçeveler. Boynunun yanları sarımsı beyaz renktedir, vücudunun yanlari ise kızıl kahverengi lekelerle bezenmiştir. Koyu sarı eller ve kollar ile kızılımsı baldırlar bu rengârenk portreyi tamamlamaktadır.