Gönderen Konu: BÜYÜK İNSANSI MAYMUNLARİN EN İRİSİ Goriller  (Okunma sayısı 368 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
BÜYÜK İNSANSI MAYMUNLARİN EN İRİSİ Goriller
« : 01 Şubat 2008, 14:52:15 »
BÜYÜK İNSANSI MAYMUNLARİN EN İRİSİ Goriller
GORİL (Gorilla), büyük insansı maymunlar'ın en büyüğüdür. Ağır ve, geniş yapılıdır. Ayakta durduğu zaman, sok uzun olan kollan baldırlarının yan yerine kadar iner. Çok iri bir erkeğin 300 kilo gelmesi mümkündür; mamafih 200 kiloyu geçenleri azdır. Gorü'ln boyu 1.65 metreyi bulmakta, kollan açıkken ellerinin arasındaki uzaklık bazan 2.40 metreye ulaşmaktadır. Arslan bile böyle kudretli bir yaratıkla kavgaya tutuşmaktan kaçınacağından, gorilin tabiî düşmanı yoktur.
Goril, vücudunun büyüklüğüne ve köpek dişlerinin korkunçluğuna rağmen, bir hücuma hedef olmadıkça tehlikeli değildir. Meyva ve sebze ile beslenmekte, hiç bir zaman karnını doyurmak için başka hayvanları öldürmemektedir. Bu büyük gereçk maymunun kadınlar, ve çocukları da kaçırdığı yalandır. İnsanlarla karşılaşmaktan daima kaçınır.
Dişi goril en ufak bir tehlike belirtisi karşısında hızla geriler. Erkeği bunun üzerine yerinden kalkar ve gözlerinde korkunç bir parıltıyla düşmanına bakar, arkasından yumruklariyle göğsünü döverek korkunç bir kükreme salıverir. Sert havlamalarla başlıyan bu ses, gırtlağından kopan derin 'bir gürlemeyle son bulur. Tecrübeli göril avcısı son dakikada ateş etmesi gerektiğini bilir. Zira kurşun hedefini bulamadığı takdirde, canavar derhal üzerine saldıracaktır. Gelgelelim, en kuvvetli insan bile goril'e karşı koyamaz. Bu canavar, korkunç tırnaklarla silâhlı elinin bir vurusuyla düşmanının barsaklarını yere döker, göğsünü deşer, yahut kafatasını parçalar. Goril'in saldırısına uğrayan
kimse, ne silâhını tekrar doldurmaya, ne de kaçmaya vakit bulabilir. Bu maymun gençken büe fevklâde kuvvetlidir. İki buçuk yaşında bir gorili dört kişi zor zaptedebilir.


Goril sürüleri:

Goril sürüsü sadece ailenin üyelerinden: Yetişkin bir erkek, bir veya iki dişi, yavruları ve birkaç genç goril'den müteşekkildir. Hepsinin sayısı ekseriya altıyı geçmez. Sürü, arasına yabancı kabul etmez, bununla beraber bazan yîyeeek ararken gorillerin biraraya geldikleri görülür. Göçebe olan goriller her gece bir yerde kamp kurarlar, sabaha ise tekrar yola düzülürler.
Goril, geceleyin uyumak için kendine kaba saba bir yuva hazırlar. Gençlerle bazı dişiler ağaçlara tırmanır ve geceyi orada geçirirler. Fakat yetişkin erkekler bazan tırmanamıyacak kadar ağır olduklarından, aşağıda kalırlar. Bu arada bir ağaca arkalarını verir ve yapraklardan, irice dallardan meydana gelmiş bir yuvanın üzerine yerleşirler.
Gündüzün gorillerin hayatı hemen tamamiyle yerde geçer. Genel olarak parmak eklemlerine dayanarak dört ayak üzerinde yürürler. Vakit vakit art ayaklarının üzerine kalkarak bu vaziyette kısa bir mesafe katettikleri de olur. Koşarken, vücutlarının bir yanındaki kol ve bacak sırtlandaki gibi bir arada hareket eder.