Gönderen Konu: Berberİstan Maymunu  (Okunma sayısı 449 defa)

Çevrimdışı Sinoplu57

  • Osc Admin
  • 1. SINIF ÜYE
  • *******
  • İleti: 17.625
  • Puan 291
  • Cinsiyet: Bay
    • Profili Görüntüle
Berberİstan Maymunu
« : 01 Şubat 2008, 15:04:33 »
Berberİstan Maymunu
Avrupa'da yaşayan tek maymun, bilimsel adı: «Maçaca sylvanus» olan, «Berberistan maymunu» dur. Bu açık kahverengi, iri ve kuvvetli yaratık Kuzey Afrika'da da bulunur, fakat bağlı olduğu ailenin o kıtadaki tek üyesi olduğuna göre, oraya nasıl geçtiği belli değildir. Fas' ta ve İspanya'nın güneyindeki bazı evlerle dükkânlarda evcil Berberistan maymunlari'na rastlanır. Bu maymun, tiyatrocular ve sirk sanatkârları tarafından da terbiye edilir.
Uzun yıllar önce Berberistan maymunu, büyük Cebelitarık Kayası'na dadandırılmış ve orada İngilizler'in kontrolunda başıboş dolaşmaya başlamıştı. Rivayete göre, bu hayvanlar Kaya'daki İngiliz kuvvetlerine İspanyollar'm bir baskınını haber vermiş ve böylece vaziyeti kurtarmışlardı. Gene bir geleneğe göre, bu maymunların Cebelitarık'ı terkettikleri gün oradaki İngiliz hâkimiyeti de sona erecektir. Bundan dolayı da maymunlar serbestçe dolaşabilmekte, hatta lüzumunda tadevi bile görmekteydiler.
Fakat maskaralar ikide bir garnizonun sükûnetini bozmaları ve çiftlik hayvanlarını allak bullak etmeleri sebebiyle sonunda İngilizler'i de usandırdılar. Bugün eski serbestliklerinden mahrum oldukları gibi, sayıları da azalmıştır. Başbakan Churchill 2. Dünya Savaşı sırasında, Kaya'nın eski gelenek mucibince İngiliz elinde kalabilmesi için, Cebelitarık'tan Berberistan maymunlarının eksik edilmemesini emretmişti.
Yabani haldeki makak'lar arkadaş canlısıdır ve sürü halinde dolaşırlar. Berberistan maymunu da bu kurala uyar. Çok zaman bölgedeki meyva ve sebze bahçelerine baskın yaparak buraların sahiplerini büyük zararlara uğratır.